Prezir trave na primeru kuće RP

05.08.2013. | Gizmag

Čileanski arhitekta Gonzalo Mardones Viviani projektovao je kuću House RP, koja će poslužiti kao vikendica za njegovog zemljaka i bivšeg tenisera Marsela Riosa. Kuću odlukuje stil koji izgleda futuristički i kao da je ispala iz filma THX 1138 Džordža Lukasa.

Kao i Kuća gusenica o kojoj smo nedavno pisali, kuća RP se nalazi u podnožju Santjaga de Čilea i pruža divne poglede na lokalno područje. Zeleni krov je prvobitno planiran za kuću, ali klijentova osećanja o travi - na Vibldonu 1997. godine rekao je da je trava za krave i fudbal - rezultirala su usvajanjem i implementiranjem veštačke trave.

Lažno-zeleni krov i dalje služi praktičnoj svrsi pošto je smešten na rogove, stvarajući vazdušni krevet koji štiti strukturu od direktne sunčeve svetlosti i pomaže u održavanju niže unutrašnje temperature.

Kako bi pružio kući njen brilijantni beli izgled, arhitekta Gonzalo Mardones Viviani dodao je titanijum dioksid u beton tokom izgradnje. Zanimljivo je da jedan od potencijalnih bonusa ovog pristupa spoljašnja obrada koja pomaže da se smanji zagađenje vazduha. Iako arhitekte izbegavaju da ovo tvrde direktno, oni ističu da su nedavno sprovedene studije o nanotehnologiji pokazale da je takav efekat moguć.

I zaista, kao što smo više puta izveštavali, naučnici već neko vreme istražuju efekte dodavanja titanijum dioksida u betonsku mešavinu, kao i njegov potencijal za stvaranje betona koji se sam čisti i usputno čisti i vazduh.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...