INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Biološki bazeni - zdrava alternativa bez upotrebe hemikalija

31.07.2013. | EKOkuće

Biološki bazeni su prirodna alternativa konvencionalnih bazena za čije održavanje se ne koriste hemijska sredstva. Ideja je nastala sredinom 80-ih godina u Austriji, i od tada se polako širila po ostalim zemljama Evrope. Nedavno su postali veoma popularni i u Australiji i Americi.

Osnovna ideja bioloških bazena je veoma jednostavna, jedan deo vodene površine je bazen namenjen za kupanje, a drugi deo, tj zona regeneracije, služi za prečišćavanje vode. Hemijska sredstva su potpuno isključena iz koncepta.

Biološki bazen može biti celina sa jezercetom odnosno zonom regeneracije. Druga mogućnost je da biološki bazen bude delimično odvojen od zone regeneracije, a treća je da su biološki bazen i zona regeneracije potpuno odvojene celine. Kroz potpuno prirodni i biološki proces prečišćavanja, koji se odvija u zoni regeneracije, može se dobiti higijenski čista voda.

Kako funkcionišu biološki bazeni?

Deo za kupanje se kao i kod konvencionalnih bazena, zida od betona, a prirodnim padom kroz prelivne kanale voda ide do zone za regeneraciju. U zoni regeneracije, prečišćavanje vode obavljaju razne nadvodne i podvodne biljke. Pomno odabrane biljke oduzimaju hranljive materije iz vode, koje otpuštaju mikroorganizmi tokom procesa razgradnje štetnih klica i organskih supstanci. Takođe, stavlja se i šljunak koji ima ulogu filtera za dodatno prečišćavanje vode.

Voda protiče kroz ceo sistem u slobodnom padu, a pomoću pumpe se dovodi sa najniže tačke na ulaznu tačku bazena, tako da nastaje zatvoreni krug.

Prelivni kanal stvara vodeno strujanje na površini bazena koje lagano vuče grube nečistoće kao što su lišće, grančice i druge plutajuće čestice, sa vodene površine prema sebi i tako osigurava uvek čistu vodu. Pomoću dobro postavljene hidraulike (vodovodnih instalacija) zona regeneracije se može postaviti  i podzemno tako da ne mora biti vidljiva. To je idealno rešenje za dvorišta koja nemaju veliku površinu.

Što se tiče dizajna dela za kupanje, sve je moguće a zavisi samo od mašte pojedinca. Svi geometrijski oblici, imitacija jezera sa plažom, postavljanje stena, skakaonica...

Pored toga što prelepo izgledaju, biloški bazeni imaju velike prednosti na zdravlje, posebno za ljude koji pate od alergija, jer voda ne sadrži hlor i ostala hemijska sredstva. Takođe, ne dolazi do iritacije kože i očiju.

Pogledajte kako izgledaju ovi bazeni:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;