INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pasivno hlađena „Wind Vault“ kuća hvata povetarac

30.07.2013. | Gizmag

Biti rashlađen u tropskom Singapuru može predstavljati izazov, čak i ako neko odluči da maksimalno smanji hlađenje na skupim i rasipničkim klima uređajima. Dakle, kada je biro Wallflower Architecture and Design projektovao kuću Wind Vault (Trezor vetra) na ostrvskom gradu-državi, oni su odlučili da primene pasivni sistem hlađenja koji je vrlo pažljivo razmotren.

Kuća Wind Vault, koja je nalik ambaru, je iskreno veoma atraktivno izgrađeni, dvospratni (plus potkrovlje) dom koji poseduje tri spavaće sobe, tri kupatila, devojačku sobu, sobu za molitvu, pa čak i lift. Kuća je površine od 553 metara kvadratnih, i izdignuta je na betonskim štulama nalik cevima.

Kao što samo ime sugeriše, kuća je izgrađena sa ciljem postizanja maskimiziranja prevlađujućih vetrova koji dolaza sa obližnje obale, i samim tim njena severna i južna fasada poseduje drvene ekrane višestruke funkcije. Pored toga što pružaju privatnost i smanjuju prodor sunčeve toplote, drveni ekrani mogu biti pod uglom, skoro kao jedro broda, kako bi uhvatili povetarce i kanalisali ih u kuću.

Kuća takođe poseduje i bazen, postavljen da služi kao evaporativna površina za hlađenje koja smanjuje temperaturu lokalnog vazduha, slično kako su antičke mediteranske i rimske kuće imale vodene površine pored prozora i ulaza u dom.

Arhitektonski biro Wallflower Architecture and Design je takođe zasadio niz Polyathia drveća duž granice parcele, i oni su izvestili da ono pomaže u smanjenju temperature vazduha kako povetarac prolazi kroz njih.

Kuća Wind Vault House je završena 2012. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;