INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tighthouse: Prva sertifikovana pasivna kuća u Njujorku

30.07.2013. | Gizmag

Arhitektonski biro Fabrica718 je nedavno završila prvu sertifikovanu kuću od strane Passive House instituta (PHI) koja se nalazi u Njujorku. Nazvana Tighthouse, kuća je u stvari postojeća kuća u nizu preko sto godina stara, i ona je intenzivno renovirana kako bi postigla zahtevne Passiv House standarde.

Nadimak kuće (Tighthouse - zaptivena - uska kuća) se ne odnosi na njenu veličinu, niti potrošake navike njenih stanara (tight - škrto), već na činjenicu da je kuća gotovo hermetički zaptivena. Međutim, ovo nije uvek bio slučaj, te je prvobitna kuća zahtevala značajnu količinu posla.

Tokom opsežnog renoviranja koje je uključivalo i savete od konsultantskih kuća Studio Cicetti, Anastos Engineering i ZeroEnergy Design, nova zadnja fasada, dodatni treći sprat, krovna terasa i umetnički studio su dodati.

Dva solarna termalna panela obezbeđuju toplu vodu, a solarni fotonaponski paneli smanju snabdevanje električnom energijom iz mreže. Osvetljenje je ili LED ili fluoroscentno, a prirodna svetlost je iskorišćena gde god je to bilo moguće. Visoko efikasan ventilacioni sistem za rekuperaciju toplote (HRV - heat recovery ventilation) uvek radi kako bi obezbedio svež vazduh.

Ova podešavanja nude ono što biro Fabrica718 navodi kao štednja „90 odsto manje toplotne energije i 75 odsto manje korišćenje ukupne energije u odnosu na standardne kuće“.

Osnivač biroa Fabrica718, Džuli Torez Moskovic (Julie Torrez Moskovitz), rekla je da se potrošnja kuće Tighthouse trenutno prati putem računara ili iPhone-a, i iako pun sezonski ciklus još nije zavšren, on je već primetio malo anomaliju u korenu, što prikazuje vrednost daljinskog nadzora.

Iako energetska sertifikacija Passiv House ne dodeljuje poene za fotonaponske panele, Moskovic daje prednost dvojnom pristupu očuvanju što je više moguće energije praćenjem Passiv House standarda, i dodavanje obnovljivih izvora energije za što veće smanjenje korišćenje energije iz električne mreže.

Kuća Tighthouse je površine od 300 kvadratnih metara i završena je 2012. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;