Škola sa zelenim krovom u Francuskoj

12.07.2013. | EKOkuće

U francuskom gradiću Rillieux la Pape nedavno su izgrađeni osnovna škola i vrtić sa talasastim zelenim krovom. Projektni plan je uradila arhitektonska firma Tectoniques.

Osnovna škola pod nazivom Paul Chevallier izgrađena je u obliku slova V i ima zaštićeno dvorište u središtu, a vrtić ima zaštićenu baštu. Škola je skoro u potpunosti napravljena od drveta i drvenih panela. Veliki prozori omogućavaju upad dnevnog osvetljenja i prirodnu ventilaciju, a zeleni krov pruža dodatnu toplotnu izolaciju.

Zgrada se zidala na kosom placu, pa je bukvalno ugrađena u pejzaž, a zatim prekrivena zelenim krovom prepunim raznobojnog cveća. Priroda je bila glavna tema za arhitekte, pa se ona prožima kroz ceo kompleks i vidljiva je sa svakog prozora, što omogućava deci da se u svakom trenutku osećaju kao da su napolju.

Ceo projektni plan je nastao sa idejom da deca treba da nauče da vole prirodu, da žive sa njom, poštuju je, kao i da nauče da samostalno gaje biljke, što u ovoj osnovnoj školi i vrtiću svakodnevno rade.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...