Škola sa zelenim krovom u Francuskoj

12.07.2013. | EKOkuće

U francuskom gradiću Rillieux la Pape nedavno su izgrađeni osnovna škola i vrtić sa talasastim zelenim krovom. Projektni plan je uradila arhitektonska firma Tectoniques.

Osnovna škola pod nazivom Paul Chevallier izgrađena je u obliku slova V i ima zaštićeno dvorište u središtu, a vrtić ima zaštićenu baštu. Škola je skoro u potpunosti napravljena od drveta i drvenih panela. Veliki prozori omogućavaju upad dnevnog osvetljenja i prirodnu ventilaciju, a zeleni krov pruža dodatnu toplotnu izolaciju.

Zgrada se zidala na kosom placu, pa je bukvalno ugrađena u pejzaž, a zatim prekrivena zelenim krovom prepunim raznobojnog cveća. Priroda je bila glavna tema za arhitekte, pa se ona prožima kroz ceo kompleks i vidljiva je sa svakog prozora, što omogućava deci da se u svakom trenutku osećaju kao da su napolju.

Ceo projektni plan je nastao sa idejom da deca treba da nauče da vole prirodu, da žive sa njom, poštuju je, kao i da nauče da samostalno gaje biljke, što u ovoj osnovnoj školi i vrtiću svakodnevno rade.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...