Škola sa zelenim krovom u Francuskoj

12.07.2013. | EKOkuće

U francuskom gradiću Rillieux la Pape nedavno su izgrađeni osnovna škola i vrtić sa talasastim zelenim krovom. Projektni plan je uradila arhitektonska firma Tectoniques.

Osnovna škola pod nazivom Paul Chevallier izgrađena je u obliku slova V i ima zaštićeno dvorište u središtu, a vrtić ima zaštićenu baštu. Škola je skoro u potpunosti napravljena od drveta i drvenih panela. Veliki prozori omogućavaju upad dnevnog osvetljenja i prirodnu ventilaciju, a zeleni krov pruža dodatnu toplotnu izolaciju.

Zgrada se zidala na kosom placu, pa je bukvalno ugrađena u pejzaž, a zatim prekrivena zelenim krovom prepunim raznobojnog cveća. Priroda je bila glavna tema za arhitekte, pa se ona prožima kroz ceo kompleks i vidljiva je sa svakog prozora, što omogućava deci da se u svakom trenutku osećaju kao da su napolju.

Ceo projektni plan je nastao sa idejom da deca treba da nauče da vole prirodu, da žive sa njom, poštuju je, kao i da nauče da samostalno gaje biljke, što u ovoj osnovnoj školi i vrtiću svakodnevno rade.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...