Najzelenija poslovna zgrada otvorena u Minhenu

03.07.2013. | Inhabitat

Minhen se sada može pohvaliti sa najzelenijom poslovnom zgradom na svetu. Zgrada NuOffice prevazilazi sve pokazatelje održivosti, i lako je postigla LEED platinum status. Evropski istraživački projekat DIRECTION i naučnici sa Fraunhofer instituta za građevinsku fiziku su sarađivali na projektovanju ove über-zelene zgrade, nadajući se da će ona poslužiti kao model za buduću novogradnju širom sveta.

Kako bi podigli energetsku efikasnost zgrade, naučni i istraživački tim je nastojao da maksimizira pasivno korišćenje energije u zgradi, smanjujući potrošnju energije i uvođenjem obnovljivih izvora energije kao glavnih energetskih dobavljača zgrade. NuOffice krov smenjuje bujno, izolaciono zelenilo i moćnu fotonaponsku mrežu koja obezbeđuje energiju zgradi.

Podno grejanje i sistemi hlađenja, koji su povezani sa kompleksnim sistemom daljinskog grejanja u podrumu (koji takođe koristi bunarsku vodu za hlađenje leti), pomaže u smanjenju korišćenja energije i stvaranje udobnog enterijera. Unutrašnje dvorište zgrade neguje ne samo dodatni zeleni prostor, već stvara i prirodne poprečne vetrove i priliv dnevne svetlosti. Debelo izolovani spoljni zidovi i trostruko zastakljeni prozori takođe pomažu u zadržavanju unutrašnjih temperatura.

Korišćenje energije u novootvorenoj zgradi se pažljivo prati i snima. Tim se nada da će do kraja godine potrošnja energije biti samo 30 kilovat časova po kvadratnom metru godišnje, u odnosu na 100 do 150 kilovat časova za standardne kancelarijske prostore.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...