INFONET-468X60-BANNER

Taičung kulturni centar od 1.620 transportnih kontejnera

25.06.2013. | Gizmag

Njujorški arhitektonski biro LOT-EK predstavila je svoj predlo za Taičung kulturni centar u Tajvanu. Koncept obuhvata javnu biblioteku i muzej lepih umetnosti, od kojih oboje podržavaju održivu tehnologiju u obliku solarnih panela, reciklaže vode i zelenih krovova. Projekat će biti izgrađen korišćenjem 1.620 recikliranih transportnih kontejnera kao primarni građevinski materijal.

I biblioteka i muzej lepih umetnosti imaju velike atrijume. Dugački sto za učenje se proteže duž unutrašnje ivice biblioteke, a „mostovi za čitanje“ se protežu preko atrijuma povezujuće odeljke i stvarajući zajedničke prostore. Atrijum muzeja lepih umetnosti inkorporira trouglasti centralni prostor koji je pogodan za umetničke instalacije, performanse i sastanke. Muzej takođe poseduje krovnu baštu koja se može koristiti kao bioskop na otvorenom tokom letnjih večeri.

Fasade javne biblioteke i muzeja lepih umetnosti su perforirane sa malim rupama na ključnim tačkama kako bi omogućilo iskorišćavanje prirodnog osvetljenja, a zeleni krov je upotpunjen sa vertikalnim vrtovima. Obe zgrade imaju po 18.500 kvadratnih metara, i postavljene su u obliku paralelograma.

Na krovu, solarni paneli obezbeđuju struju (mada nikakvi detalji nisu dostupni), kao i sistem za reciklažu vode neke vrste koji filtrira kišnicu i sivu vodu, prenamenjujući je za navodnjavanje, punjenje vodokotlića, čišćenje i sisteme za kontrolu temperature.

Biro LOT-EK navodi svoj izbor 1.620 recikliranih transportnih kontejnera kao praktičnu i pristupačnu osnovu za dizajn, i oni se pozivaju na proces „sečenja, pomeranja, otvaranja kako bi se stvorio izuzetan kolektivni objekat“, mada opet, nema detalja o tome kako će se to tačno postići. Sami transportni kontejneri biće nabavljeni iz luka širom sveta.

Možda, onda, ovo treba uzeti sa rezervom, mada biro LOT-EK ima preko 20 godina iskustva u projektovanju zgrada od transportnih kontejnera, tako da bi trebao da bude u poziciji da projekat oživi, tj. ako predlog bude usvojen.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;