Učionica - kućica na drvetu pomaže deci u povezivanju sa prirodom

21.06.2013. | Gizmag

„Play Perch“ je kućica na drvetu - učionica projektovana od strane studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sirakuzi i izgrađena u krugu škole Jowonio u Sirakuzi u državi Njujork, SAD. Izgrađena je sa ciljem da obezbedi đacima škole, od kojih skoro jedna trećina ima specijalne potrebe, sigurno i mirno okruženje za interakciju sa prirodom.

Parcela škole sadrži stazu kroz prirodu za koju zaposleni u školi tvrde da ima terapeutski efekat za decu sa poremećajem u učenju i srodnim problemima. Odlučeno je da učionica, koja se nalazi u neposrednoj blizini staze, treba da nudi povoljan ambijent za mlade učenike. Samim tim, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sirakuzi je imao zadatak da pomogne u ostvarivanju ove vizije.

„Play Perch“ se nalazi oko starog drveta i podržana je sa šest raširenih parova stubova koji su raspoređeni u obliku slova V. Opšti dizajn strukture je inspirisan pticom Eastern Bluebird (jednim od simbola država Njujork i Mizuri), i borbenom mašinom Imperial Walker iz čuvene SF sage Ratovi zvezda. Njegov spoljni omotač je izrađen od bakra i zarđalih čeličnih limova, sa performacijama koje su modelovani po ugledu na perje ptice.

Platforma meri otprilike 3,5 sa 6 metara, dok je krov kućice od polikarbonatnih panela sa čeličnom konstrukcijom. Oluci su vidljivi kako bi se omogućilo da deca gledaju kako se kišnica kreće po krovu i olucima.

Unutra se penjajuća mreža prostore preko otvora između poda i drveta, a igračke, tuneli i LED osvetljena uvala pomažu u stvaranju inkluzivnog okruženja u kome deca svih uzrasta i sposobnosti mogu zajedno uživati.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

HICAD
HICAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...