INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Učionica - kućica na drvetu pomaže deci u povezivanju sa prirodom

21.06.2013. | Gizmag

„Play Perch“ je kućica na drvetu - učionica projektovana od strane studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sirakuzi i izgrađena u krugu škole Jowonio u Sirakuzi u državi Njujork, SAD. Izgrađena je sa ciljem da obezbedi đacima škole, od kojih skoro jedna trećina ima specijalne potrebe, sigurno i mirno okruženje za interakciju sa prirodom.

Parcela škole sadrži stazu kroz prirodu za koju zaposleni u školi tvrde da ima terapeutski efekat za decu sa poremećajem u učenju i srodnim problemima. Odlučeno je da učionica, koja se nalazi u neposrednoj blizini staze, treba da nudi povoljan ambijent za mlade učenike. Samim tim, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sirakuzi je imao zadatak da pomogne u ostvarivanju ove vizije.

„Play Perch“ se nalazi oko starog drveta i podržana je sa šest raširenih parova stubova koji su raspoređeni u obliku slova V. Opšti dizajn strukture je inspirisan pticom Eastern Bluebird (jednim od simbola država Njujork i Mizuri), i borbenom mašinom Imperial Walker iz čuvene SF sage Ratovi zvezda. Njegov spoljni omotač je izrađen od bakra i zarđalih čeličnih limova, sa performacijama koje su modelovani po ugledu na perje ptice.

Platforma meri otprilike 3,5 sa 6 metara, dok je krov kućice od polikarbonatnih panela sa čeličnom konstrukcijom. Oluci su vidljivi kako bi se omogućilo da deca gledaju kako se kišnica kreće po krovu i olucima.

Unutra se penjajuća mreža prostore preko otvora između poda i drveta, a igračke, tuneli i LED osvetljena uvala pomažu u stvaranju inkluzivnog okruženja u kome deca svih uzrasta i sposobnosti mogu zajedno uživati.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;