IZOLACIJA-468X60-BANNER

Polja svetleće zelene trave u Madridu

21.06.2013. | Atlantic Cities

Da li je neko prosuo gomilu nuklearnog otpada na ulicama Madrida? Definitvno tako izgleda sa ova tri polja svetleće trave koja niče na sve strane. Svetleće male livade, od kojih se svaka sastoji od stotina i stotina stabljika žada, pojavile su se krajem marta u centru grada na tri lokacije. Sa svojom ektoplazmatičnom aurom, predstavljaju sjajan spektakl.

Veštačka trava je delo umetničke kolektive Luz Interruptus, i ona predstavalja izjavu o rastućem problemu svetlosnog zagađenja. Kao i mnogi veliki gradovi, Madrid baca veliku količinu lumena - toliku da astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici vide sve gradove u bojama vatre na površini zemlje (fotografija ispod - levo dole je Lisabon, dok je u sredini Madrid).

U principu, kolektiva Luz Interruptus je iznervirana zbog konstantnog sjaja koji zaklanja sve osim najsjajnijih zvezda na noćnom nebu. Konkretno, grupi se ne dopadaju neonsko-zeleni znaci u obliku krsta koje apoteke koriste da obeleže svoje prisustvo. Pre par godina, madridsko gradsko veće je donelo propise koje dozvoljavaju apotekama da koriste mnogo svetlije znake.

Umetnici su se zapitali da li je stalni izvor veštačkog svetla dovoljno jak za obavljanje fotosinteze. Ako je to tako, oni su obrazložili, rezultirajuće zelenilo bi bilo veoma posebna vrsta. Tako se rodila vrsta „Hierbas de Botica“ (Apotekarska trava), kojoa se takođe naziva „Mutantski korov“. Neonsko polje predstavlja zelenilo budućnosti.

Oni su izgradili korov sa nekom vrstom fluoroscentnih palica sa kojima deca vole da se igraju. Projekat je imao kratak životni vek u martu pre nego što su ga umetnici demontirali, tako da se ne tumači kao đubre ili, što je još važnije, kao drugi oblik svetlosnog zagađenj. Međutim, fotografije i video snimci ovih čudnih vrtova su preživeli.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;