PRIJAVA-468X60-BANNER

Najviša „uvrnuta“ zgrada na svetu u Dubaiu

19.06.2013. | WAN

Dubai je postavio još jedan rekord prošle nedelje sa otvaranjem nebodera Cayan Tower (ranije poznat kao Infinity Tower) od strane kompanije Cayan Investment & Development iz Saudijske Arabije. Cayan Tower je sedamdesetpetospratna stambena struktura, visine 307 metara, koja se izdvaja sa rotacijom spratova od 90 stepeni između baze i vrha, što ga čini najvišim uvrnutim neboderom na svetu.

Prema lokalnim izvorima, budući stanari su već prigrabili više od 80 odsto od 570 stanova u ponudi, tačnije 495 stanova od jednosobnog do četvorosobnog. Neboder od armiranog betona ima šestougaonu podnu ploču postavljenu oko kružnog jezgra i perforiranih zaklina koji štite stanare od jakog sunca u Dubaiu. Arhitekte iza ovog projekta, biro Skidmore, Owings & Merrill (SOM) su inkorporirali zaokret za 90 stepeni u kuli kako bi se povećala mogućnost sagledavanja okoliša iz objekta.

Direktor dizajna u SOM-u, Ros Vimer (Ross Wimer) objašnjava: „Donji deo kule je orijentisan ka uzbudljivoj promenadi na Marini Dubai, dok se gornji spratovi rotiraju kako bi se suočili sa zalivom.“

Konsultant kompanije SOM, Džordž Efstahiohu dodaje: „Neboder Cayan Tower je poslednji primer uticaja SOM-a na Dubai 21. veka. Njegova elegancija, tehnološka inovacija i održivost su obeležja 75 godina duge istorije kompanije SOM. Neboder zauzima svoje mesto sa našim najboljim projektima, uključujući i obližnje Rolex Tower i Burdž Khalifa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;