Najviša „uvrnuta“ zgrada na svetu u Dubaiu

19.06.2013. | WAN

Dubai je postavio još jedan rekord prošle nedelje sa otvaranjem nebodera Cayan Tower (ranije poznat kao Infinity Tower) od strane kompanije Cayan Investment & Development iz Saudijske Arabije. Cayan Tower je sedamdesetpetospratna stambena struktura, visine 307 metara, koja se izdvaja sa rotacijom spratova od 90 stepeni između baze i vrha, što ga čini najvišim uvrnutim neboderom na svetu.

Prema lokalnim izvorima, budući stanari su već prigrabili više od 80 odsto od 570 stanova u ponudi, tačnije 495 stanova od jednosobnog do četvorosobnog. Neboder od armiranog betona ima šestougaonu podnu ploču postavljenu oko kružnog jezgra i perforiranih zaklina koji štite stanare od jakog sunca u Dubaiu. Arhitekte iza ovog projekta, biro Skidmore, Owings & Merrill (SOM) su inkorporirali zaokret za 90 stepeni u kuli kako bi se povećala mogućnost sagledavanja okoliša iz objekta.

Direktor dizajna u SOM-u, Ros Vimer (Ross Wimer) objašnjava: „Donji deo kule je orijentisan ka uzbudljivoj promenadi na Marini Dubai, dok se gornji spratovi rotiraju kako bi se suočili sa zalivom.“

Konsultant kompanije SOM, Džordž Efstahiohu dodaje: „Neboder Cayan Tower je poslednji primer uticaja SOM-a na Dubai 21. veka. Njegova elegancija, tehnološka inovacija i održivost su obeležja 75 godina duge istorije kompanije SOM. Neboder zauzima svoje mesto sa našim najboljim projektima, uključujući i obližnje Rolex Tower i Burdž Khalifa.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...