IZOLACIJA-468X60-BANNER

Urbani neboder u šumi nalik kućici na drvetu

13.06.2013. | Gizmag

Tower House nalik kućici na drvetu, projekat njujorškog arhitektonskog biroa GLUCK+, jedinstvena je vikendica koja ideju života na drveću prenosi na potpuno novi nivo. Smeštena u državi Njujork, porodična kuća se prostire na četiri nivoa i ima izgled omanjeg urbanog nebodera. Uglađena struktura je gotovo neumesno postavljena usred prirodnog šumskog pejzaža, međutim njena staklena fasada pruža stanarima obzervacionu prednost uz koju se može uživati u okolnim krošnjama.

Ranije ovo godine, Tower House je dobila arhitektonsku nagradu 2013 AIA New York Design Awards, i ako pogledamo pažljivije sam projekat, nije teško zaključiti zašto je to tako.

Dom ima vertikalni toranj koji se nalazi na maloj bazi čiji je otisak otprilike 40 kvadratnih metara, kako bi se osigurao mali uticaj na životnu sredinu. Četvrti sprat leži horizontalno na vrhu tornja devet metara iznad zemlje. Dve noseće grede postavljene u obliku slova V iz temelja pomaže u pridržavanju strukture, koja inače deluje kao da balansira u vazduhu.

Prva tri sprata se sastoje od male spavaće sobe koja se nalazi na severu i kompaktnog kupatila. Centralno stepenište se uvija do najvišeg sprata, koji ima veliki otvoreni dnevni prostor, sakrivenu kuhinju, trpezariju i pruža impresivne poglede na okolne krošnje. I ako to nije dovoljno, životni prostor se proteže ponovo naviše na spoljnu krovnu platformu.

Svi mokri čvorovi u kući (kupatila, vešarnica, kuhinja isl.) su naslagani u izolovanom centralnom jezgru, koja prema arhitektama omogućava 49 odsto smanjenja korišćenja energije.

„U cilju optimizacije uštede energije za grejanje i hlađenje u ovoj privremenoj rezidenciji, dvodelna održiva strategija je primenjena za smanjenje emisije grejanja kuće zimi, a i radi izbegavanja potrebe za klimatizacijom leti“, kaže se u saopštenju biroa GLUCK+.

U toplijim mesecima kuća održava dosledni protok vazduha koji se uvlači unutra kroz „efekat dimnjaka“, olakšan sa više prozora koji se mogu otvarati. Tokom zimske sezone, južne staklene stepenice kuće se ponašaju kao solarni pasaž, omogućavajući da se topli vazduh diže do centralnog dnevnog prostora.

Iako biro nije hteo da potvrdi konačnu cenu projekta, oni jesu naveli da je fokus bio na kvalitetu i održivosti. „Mi verujemo da proces izgradnje Tower House-a omogućava izgradnju inovativnog dizajna na najvišem nivou kvaliteta, bez žrtvovanja efikasnosti i ekonomičnosti“, rekla je direktorka strateškog projektovanja biroa GLUCK+, Betia Liu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;