PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fasada od drvenih paleta u Parizu

10.06.2013. | Inhabitat

Francuski arhitekta Stefan Malka (Stephane Malka) vidi spašavanje i prenamenu materijala kao najbolji oblik ekološkog dizajna, a njegov novi predlog za fasadu studentskog stanovanja u Parizu je odličan primer toga.

Celokupni ulični front je pokriven paletama koje stvaraju artikulisani omotač koji obezbeđuje hlad, kretanje i ventilaciju. Malka je poznat po svojim parazitskim i gerilskim projektima u Parizu, i ovaj projekat AME-LOT je nastavak njegovih koncepata. Ovaj gotov skup je sofisticiran, precizan i organski, sve u isto vreme.

AME-LOT je predlog francuskog arhitekte Stefana Malka da prevuče studentsku rezidenciju u Parizu sa drvenim paletama. Modularna fasada se sastoji od hiljade paleta koje su nanizane zajedno sa šarkama, što im omogućava da se saviju i da budu artikulisani.

Ova transformišuća fasada omogućava korisnicima da prilagode fasadu zbog svetlosti, ventilacije i osenčenja. Moderna po dizajnu, fasada zgrade je takođe organska zbog svoje upotrebe materijala.

Arhitekta Malka smatra da se kod ekologije i održivosti ne radi o proizvodnji novih materijala, već u prenameni starih. Kako on opisuje na svom internet sajtu: „Ponovo korišćenje proizvoda reciklira postojeće materijala bez dodatne obrade, koja bi koristila energiju u pogledu proizvodnje i stvorila zagađenje kao nusprodukt. Pravi ekološki pristup sastoji se ne u uništenju, već u superponiranju intervencija na naše izgrađeno nasleđe. Ono se sastoji od nove zemljišne strategije, nezavisno od parcele, izgrađene u de fakto 'ekologiji' sredstava.“

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;