WoodSkin premošćava jaz između virtuelnog dizajna i realne primene

06.06.2013. | Gizmag

Izgleda da je termin arhitektura ovih dana proširen da obuhvati fantastične projekte i oblike u virtuelnom domenu. Interdisciplinarni dizajn studio MammaFotogramma ima želju da ide ka otklanjanju jaza između realnih i virtuelnih svetova kroz razvoj fleksibilnog drvenog materijala nazvanog WoodSkin (drvena koža) koja je, pošto je CNC pravljenja, pogodna za sve vrste apstraktnih formi.

WoodSkin je sendvič od trouglastih pločica od iverice sa platnenom mrežom između. Proizvodni proces obuhvata kompozitni najlon i polimersku mrežu koje se zatvaraju između listova finske iverice; svi slojevi su zalepljeni zajedno korišćenjem prilagođenog lepka. Trodelni proces kompresije zatim jača materijal kako bi podržao njegovo kretanje. Usendvičeni materijal se iseče na male module od strane CNC mašine koji stvara 3D obrazac i razbija krutu površinu.

Prilagođavanje zahtevima projkta je ključ etosa proizvoda WoodSkin. Korisnici mogu odrediti veličinu, geometriju i gustinu trouglova unutar listova, kao i debljinu drveta u rasponu od 4 do 30 milimetara.

WoodSkin je dostupna u modulima, listovima ili rolnama i ima sposobnost povezivanja kako bi formirao velike kontinualne površine. Kada gradite svoj, kranji proizvod, održivost se postiže kroz krivine i nabore ili u nekim slučajevima i ubacivanje podupirača.

Kako biste završili svoj dizajn, različiti finiši mogu biti primenjeni, a kompanija sada istražuje kako može da ponudi različite materijalne površine bez prekidanja industrijskog proizvodnog procesa.

Krajnji rezultat, za koji se nada studio MammaFotogramma, jeste proizvod koji može da imitira mreže i tačke računarskog dizajna, ali da još uvek može primenjeno na panele i vijke svakodnevne gradnje. Tim razvija prilagođeni plugin za 3D softver Rhino kako bi pomogao procesu projektovanja i omogućio korisnicima da ostvare svoj željeni oblik u različitim veličinama, materijalima i kontekstima.

WoodSkin je započet kao odgovor na dizajnersko takmičenje Autoprogettazione 2.0 2012. godine, i čeka na dobijanje patenta nakon uspešne primene za zid za penjanje u Montrealu. Odatle se dizajn studio MammaFotogramma nada da će nastaviti razvoj proizoda i definisati nove mogućnosti fleksiblnosti i primene u arhitekturi i dizajnu.

Video snimak ispod pokazuje WoodSkin proizvod.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BRAMS
BRAMS
KUČEVO-RABROVO
www.brams.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...