INFONET-468X60-BANNER

WoodSkin premošćava jaz između virtuelnog dizajna i realne primene

06.06.2013. | Gizmag

Izgleda da je termin arhitektura ovih dana proširen da obuhvati fantastične projekte i oblike u virtuelnom domenu. Interdisciplinarni dizajn studio MammaFotogramma ima želju da ide ka otklanjanju jaza između realnih i virtuelnih svetova kroz razvoj fleksibilnog drvenog materijala nazvanog WoodSkin (drvena koža) koja je, pošto je CNC pravljenja, pogodna za sve vrste apstraktnih formi.

WoodSkin je sendvič od trouglastih pločica od iverice sa platnenom mrežom između. Proizvodni proces obuhvata kompozitni najlon i polimersku mrežu koje se zatvaraju između listova finske iverice; svi slojevi su zalepljeni zajedno korišćenjem prilagođenog lepka. Trodelni proces kompresije zatim jača materijal kako bi podržao njegovo kretanje. Usendvičeni materijal se iseče na male module od strane CNC mašine koji stvara 3D obrazac i razbija krutu površinu.

Prilagođavanje zahtevima projkta je ključ etosa proizvoda WoodSkin. Korisnici mogu odrediti veličinu, geometriju i gustinu trouglova unutar listova, kao i debljinu drveta u rasponu od 4 do 30 milimetara.

WoodSkin je dostupna u modulima, listovima ili rolnama i ima sposobnost povezivanja kako bi formirao velike kontinualne površine. Kada gradite svoj, kranji proizvod, održivost se postiže kroz krivine i nabore ili u nekim slučajevima i ubacivanje podupirača.

Kako biste završili svoj dizajn, različiti finiši mogu biti primenjeni, a kompanija sada istražuje kako može da ponudi različite materijalne površine bez prekidanja industrijskog proizvodnog procesa.

Krajnji rezultat, za koji se nada studio MammaFotogramma, jeste proizvod koji može da imitira mreže i tačke računarskog dizajna, ali da još uvek može primenjeno na panele i vijke svakodnevne gradnje. Tim razvija prilagođeni plugin za 3D softver Rhino kako bi pomogao procesu projektovanja i omogućio korisnicima da ostvare svoj željeni oblik u različitim veličinama, materijalima i kontekstima.

WoodSkin je započet kao odgovor na dizajnersko takmičenje Autoprogettazione 2.0 2012. godine, i čeka na dobijanje patenta nakon uspešne primene za zid za penjanje u Montrealu. Odatle se dizajn studio MammaFotogramma nada da će nastaviti razvoj proizoda i definisati nove mogućnosti fleksiblnosti i primene u arhitekturi i dizajnu.

Video snimak ispod pokazuje WoodSkin proizvod.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;