Gradi se najveća evropska fabrika vode za piće u Raveni

03.06.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Najveće postrojenje u Evropi za prečišćavanje vode za piće koje poseduje GE naprednu ZeeWeed*500 tehnologiju za tretiranje vode, gradi se u Raveni, u Italiji. Smeštena na istočnoj obali Italije, blizu Jadranskog mora, ova popularna turistička destinacija morala je da, zbog čestih nestašica vode, nađe način da obezbedi bolje snabdevanje vodom i obezbedi visokokvalitetnu vodu za piće za stanovnike i posetioce.

Pre nekoliko godina, Romagna Acque – Societa delle Fonti SpA, javno preduzeće zaduženo za snabdevanje vodom regije Romanja u Italiji, shvatilo je da su potrebna velika ulaganja u održavanje i dopunjavanje postojećih kapaciteta snabdevanja vodom kako bi se osigurala njena stalna dostupnost. Opština je izabrala GE tehnologiju membrane za taj projekat, zbog njene sposobnosti da pretvori neprerađenu vodu u visokokvalitetnu i vodu sigurnu za piće.

Često mučena dugim periodima suše koji uzrokuju kritično nizak nivo u rezervoarima, regija se okreće reci Po, najdužoj reci u Italiji, kao izvoru vode za piće. Neprečišćena voda reke Po ima visok sadržaj čvrstih čestica i zamućenosti posebno nakon kiše, tako da nova fabrika vode za piće ima ozbiljan zadatak - pročišćavanje ove vode.

„Naša regionalna ekonomija zavisi od industrije kao i od sezonskih poseta turista koji dolaze u obalno područje Ravene zbog popularnih plaža i istorijskih znamenitosti. Sigurna i pouzdana voda za piće je od suštinskog značaja kako bi turisti nastavili da dolaze i posećuju region Romanja”, izjavio je Andrea Gambi, generalni direktor preduzeća Romagna Acque – Societa delle Fonti SpA. „Prolazili smo kroz periode nestašice vode. Izgradnja nove fabrike vode za piće sa GE ZeeWeed tehnologijom predstavlja ključ za preobražaj reke u siguran izvor vode za piće”.

Kada je u pogonu, nova fabrika za proizvodnju pijaće vode koja koristi tehnologiju ZeeWeed 500 kompanije GE, proizvodi u proseku 95 miliona litara vode dnevno, što je dovoljna količina vode da zadovolji potrebe 400.000 ljudi. Kompanija GE će obezbediti tehnologiju za konstrukciju, nabavku i izgradnju zajedničkog poduhvata na čelu sa kompanijom Torricelli d.o.o. u partnerstvu sa kompanijom Degrémont a.d. Novo postrojenje biće najveća fabrika za proizvodnju pijaće vode ove vrste u Evropi, u kojoj se primenjuje tehnologija kompanije GE.

GE ZeeWeed 500 tehnologija je napredna tehnologija za filtriranje koja otklanja čestice, bakterije i viruse iz vode ili otpadne vode. Skoro 1.000 postrojenja širom sveta koristi ovu tehnologiju kako bi proizvodnja bila visokog kvaliteta. Njena jedinstvena mogućnost da tretira veliku tvrdoću i mutnoću vode, u kombinaciji sa visokoefikasnim radom i niskom potrošnjom energije i hemikalija, čini je idealnom za proces filtriranja vode lošeg kvaliteta ili sirove vode, uvek proizvodeći vodu visokog i stabilnog kvaliteta.

„Tokom proteklih par godina, italijanska regija Romanja imala je problem sa ograničenim konvencionalnim izvorima vode, kao što su rezervoari i akviferi i bila je prinuđena da se okrene alternativnim izvorima vode, koji mogu biti veoma lošeg kvaliteta. Sofisticirani procesi prerade vode, kao što je tehnologija za ultrafiltraciju ZeeWeed kompanije GE, idealni su u slučaju kada sirovi izvori vode moraju da budu pretvoreni u izvore vode za piće”, rekao je Yuvbir Singh, generalni menadžer sektora inženjerski sistemi, voda i tehnološki procesi u kompaniji GE Power&Water. „Sve više zemalja i gradova razmatraju nove načine kako bi bezbedno i pouzdano proizveli vodu za piće, bez obzira na to koliko su prirodni izvori vode lošeg kvaliteta.”

Ultrafiltracija koristi polupropustljive membranske barijere koje ne propuštaju otpadne čestice, bakterije, viruse, endotoksine i ostale patogene koji se nalaze u vodi, kako bi se proizvela prečišćena voda izuzetne čistoće i niskog sadržaja mulja. Predstavlja trajno rešenje za površinsku vodu, morsku vodu i biološki prečišćenu otpadnu vodu, pre reverzne osmoze i ostalih membranskih sistema za prečišćavanje vode. Ultrafiltracija se takođe koristi u industriji kako bi se izdvojile otpadne čestice iz rastvora.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 07.12.2021.
Kako će se kretati cene malo ko zna, neki m...
Stiv 06.12.2021.
Kakva glupost podižu grad u slavu boga novc...
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?