INFONET-468X60-BANNER

Stvaranje metalne pene od otpada

31.05.2013. | Architect Magazine

Metalne pene, koje su porozne manifestacije metala kao što su aluminijum ili cink, predstavljaju novu klasu ultalakih materijala sposobnih da izdrže velike pritiske sa relativno malo supstance. Koriste se primarno u automobilskoj i ortopedskoj industriji u kojima je odnos snage i težine primarna briga, i gde metalne pene pokazuju visoko efikasno korišćenje materijala. Takođe, svoju primenu mogu videti i u građevinskim materijalima budućnosti.

Istraživači sa Tehničkog Univerziteta u Berlinu (Technische Universität Berlin), Univerziteta u Notingemu (University of Nottingham) i Istraživačkog institua Helmholtz-Zentrum su nedavno razvili način izrade metalnih pena još snalažljivije - stvarajući ih od otpada.

U članku objavljenom u časopisu Advanced Engineering Materials, naučnici su ukratko objasnili metod pravljenja aluminijumske pene od potpuno odbačenih aluminijumskih limenki. U njihovom procesu na bazi tečnosti, istraživači su ponovo istopili aluminijumske opiljke dodajući TiH2 agens kako bi stvorili željenu penastu strukturu. Ovaj napor je rezultirao u cisoko kvalitetnim penama, koje su prevazišle dosadašnje pokušaje koji su zahtevali skupe aditive.

Otkriće naučnika sugeriše prošireno razmatranje drugog života metala, dodajući visoko osetljivu proceduru na postojeći set opcija za reciklažu metala.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;