„Mataerial 3D“ štampač gradi strukture koje prkose gravitaciji

24.05.2013. | Gizmag

Ranije ove godine, pisali smo o 3Doodler-u, olovci koja omogućava korisnicima da nacrtaju 3D objekte sa plastičnim vlaknom, skoro kao 3D štampač. To je zabavna mala spravica, ali šta ako neko napravi uređaj koji nudi sličnu slobodu, osim što gradi objekte koji su 10 puta veći? Taj uređaj može da liči na Mataerial 3D štampač koji koristi robotsku ruku i materijal koji se brzo formira kako bi stvorio rigidne, slobodnotekuće strukture na skoro svakoj površini, pa čak i na vertikalnim.

Za razliku od većine 3D štampača koji stavljaju tanke slojeve duž horizontalne ravni, prototip Mataerial 3D štampača ekstrudira debele stubove iz bilo kog ugla. Uređaj koristi termootporne polimere umesto klasične zagrejane plastike, što dovodi do toga da se strukture, nakon što materijal napusti mlaznicu, gotovo odmah stvrdnjavaju. Projektanti ovog štampača su nazvali njihov metod proizvodnje (za koga se isčekuje patent) „antigravitacijsko modelovanje objekta“.

Korisnici mogu da dizajniraju različite oblike u CAD softveru, i zatim ih pohrane u uređaj kako bi stvorili putanju kretanja za ruku. Boja materijala takođe može biti promenjena tokom procesa štampanja ubrizgavanjem boje u uređaj u CMYK modu.

Možda nije baš toliko precizan i ograničen je na dizajn na bazi štapova, ali štampač Mataerial ima nekoliko prednosti u odnosu na tipični 3D štampač. Pored mogućnosti da gradi na vertikalnim površinama, robotska ruka može da se kreće u bilo kom pravcu tokom procesa štampe, i na taj način stvara više prirodne obline. Takođe, on nije ograničen na gradnju objekata unutar oblasti određene za štampanje, tako da on može da proizvede strukture velike koliko i dohvat robotske ruke.

Dizajneri Saša Jokić i Petr Novikov sa Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC) su sarađivali sa biroom Joris Laarman Studio na projektu. Novikov je prethodno bio deo tima koji je razvio Kameni sprej, koji gradi 3D strukture korišćenjem prirodnog tla i peska.

Do sada, kreatori štampača Mataerial su napravili samo neke talasaste strukture koristeći uređaj, ali se nadaju da će na kraju proizvesti neku korisnu arhitekturu ili nameštaj u budućnosti. Za sada, međutim, možete pogledati ispod video snimak procesa „antigravitacijskog modelovanje objekta“ kako bi ga videli u akciji. Ali, znajte da je ovaj video ubrazan tri puta.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...