INFONET-468X60-BANNER

Vinarija u obliku zvezde u Pekingu

24.05.2013. | Detail

Iako stvaranje zgrade u obliku zvezde može da izgleda kapriciozno, to je forma koja se istorijski više puta ponavljala. Vojna i fortifikativna arhitektura kao što su dvorci su često u obliku zvezde, bar u određenom periodu. Čuveni modernistički švajcarski arhitekta Le Korbizije je u svojim, davno zaboravljenim, tekstovima raspravljao o planovima u obliku zvezde, i to prilično nepovoljno.

Dakle, pošto smo ustanovili istorijske presedane vezane za ovu formu, hajdemo da istražujemo dalje namere koje stoje iza ove vinarije u Pekingu, Kina, projektovane od strane arhitektonskog biroa Sako Architects.

Hajde da napomenemo u prolazu da evociranje klasičnih i istorijskih presedana koji podsećaju na evropske kulture, poznate po kulturi vina, izgleda kao snažna poruka za uspotavljenje vinarije koja se nalazi u kulturi koja još nije u potpunosti upoznata sa vinom.

Što se tiče projekta, kraci zvezde su raspoređeni tako da odgovaraju sa funkcijama rada: vinoteka, restoran, izložbeni salon, bar i privatni apartmani koji pokrivaju zajedno oko 2.000 metara kvadratnih prostora.

Atmosfera unutar vinarije podseća na stari zamak. Na spoljašnjosti, zgrada se nalazi u sred poljane, obuhvaćena vodom sa dve strane. Njena pozicija, kao i uređenje spoljašnjosti podseća na drevna utvrđenja.

Možemo samo da se nadamo da će gostima zgrada biti osvojiva.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;