IZOLACIJA-468X60-BANNER

Deset „pametnih“ tehnologija za budućnost gradova

21.05.2013. | EKOkuće

Demografi već dugo predviđaju masivnu urbanizaciju metropola širom sveta. Prema podacima Ujedinjenih nacija, do 2050. godine 80 odsto stanovništva će živeti u urbanim sredinama. Gradovi veličine sedam Menhetna će se graditi svake godine do 2050. godine.

Kako bi ti novi gradovi mogli da napreduju i normalno funkcionišu, a u isto vreme i brinu o zaštiti životne sredine, moraće da koriste „pametne“ tehnologije. Santijago de Čile je najavio da će postati „pametan grad“ ove godine, a on je samo jedan primer sve većeg broja područja širom sveta koja se pripremaju za modernizaciju i budućnost.

Pogledajte koje će se sve „pametne“ tehnologije koristiti.

1. Tehnologija gorivih ćelija

Gorive ćelije budućnosti će koristiti manje energije, proizvoditi mnogo manje ugljen-dioksida, i moguće da će biti u stanju da samostalno generišu električnu energiju. U Amsterdamu se već implementiraju neke od ovih gorivih ćelija.

2. Solarne tehnologije

Budućnost solarne energije je svetla! Sve je više gedžeta, kućnih aparata i velikih sistema koji se napajaju solarnom energijom, a predviđa se da će upotreba biti pojednostavljena, svima dosputna i ekonomski prihvatljiva.

3. Termostat

Pametni termostati u budućnosti će raditi samostalno i biće sposobni da koriguju temperaturu zavisno od spoljašnjih vremenskih uslova i navika stanovnika kuće.

4. Bežično punjenje

Za punjenje uređaja neće biti potrebni kablovi i utičnice, to će se obavljati bežično. Čak će postojati i mehanizmi za bežično punjenje električnih vozila.

5. Recikliranje i konzervacija vode

Voda će, kao i električna energija, biti deo „pametne mreže“. Korišćenje i rasipanje će biti strogo kontrolisano zakonima. Postojaće ozbiljni mehanizmi za reciklažu vode, a prerada morske vode i sakupljanje i upotreba kišnice će biti normalna pojava.

6. LED rasveta

Najbitnija stvar prilikom izgradnje „pametnih gradova“ je smanjenje potrošnje električne energije. Zato sve više gradova uvodi javnu LED rasvetu koja zaista smanjuje kilovat časove.

7. Vertikalne farme

U budućnosti će se hrana uzgajati na vertikalnim farmama po zgradama. Na taj način će hrana biti dostupna svakog dana u toku godine, vazduh će biti kvalitetniji, a gradovi će prelepo izgledati.

8. Urbane farme vetrenjača

Vetroturbine u gradovima su sve češća pojava, a u budućnosti će ih biti još više. Tehnologija korišćenja energije vetra će se poboljšati toliko da će vetroturbine savršeno funkcionisati i u zatvorenim gradskim sredinama.

9. Pametna prozorska stakla

Prozori će imati mogućnost da se po potrebi, tokom letnjih dana zamrače, a zimi posvetle kako bi upili što više sunčevih zraka. Takvi prozori mogu biti suptilan način korišćenja obnovljivih izvora energije u svakodnevnom životu.

10. Automatizacija kuće

Automatizovani sistemi u pametnim kućama će moći međusobno da komuniciraju, a spojeni na sofisticirani softver će voditi računa o energetski efikasnom radu svih uređaja u domaćinstvu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER
LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...

;