INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

BituBlock: Blokovi napravljeni od đubreta

20.05.2013. | Inhabitat

San o zameni betona sa materijalom koji smanjuje štetne emisije i štedi resurse postaje realnost u vidu materijala BituBlock - koji je napravljen od recikliranog otpada. Doktor Džon Fort sa Univerziteta u Lidsu se nalazi iza revolucionarnog procesa koji pretvara smeće u jak, manje energetski intenzivan konstruktivni materijal koji je spreman da učini beton zastarelim.

BituBlock je proizvod visokih performansi koji je oko šest puta jači od tradicionalnih betonskih blokova. On se pravi mešanjem otpadnih proizvoda kao što je reciklirano staklo, metalna šljaka, mulj iz kanalizacije i pepeo sa bitumenom. Mešavina se sabija u kalup i suši na toploti, koja oksidira i ojačava bitumen.

Iako je visok reciklirani sadržaj vitalni deo održive gradnje, preusmeravanje materijala sa deponija u proizvodnju BituBlock-a je samo deo onoga što ga čini tako revolucionarnim. Beton je najkorišćeniji građevinski materijal sa više od deset milijardi tona koje se proizvedu godišnje.

Oko 7 odsto globalne emisije ugljen-dioksida dolazi od proizvodnje betona. Primarni izvor generisanja emisija ugljen-dioksida kod proizvodnje betona je Portland cement koji je odgovoran za 74% do 81% ukupne emisije ugljen-dioksida. U BituBlock-u, bitumensko vezivo zamenjuje Portland cement.

Strukturalno nadmoćniji, BituBlock dobija komercijalni interes i projektni tim, u koji takođe spada dr Salah Zorob sa Univerziteta u Notigemu, očekuje da će BituBlock biti spreman za plasiranje na tržištu za samo jednu do tri godine. Postoje planovi razvitka Vegablock-a korišćenjem jestivih otpadnih ulja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;