Kuće stare 500 godina dokazuju kvalitet prirodnih materijala

16.05.2013. | EKOkuće

Malo selo pod nazivom Vervel (Wherwell) nalazi se u blizini Hempšira, Engleska i ima veliki istorijski značaj. Karakteristično je po kućama koje su stare više od 500 godina, izrađene su od prirodnih materijala i većina je veoma dobro očuvana.

Ako šetate glavnom ulicom, naići ćete na kuću koja je stara oko 500 godina, a i dalje u odličnom stanju. Konstrukcija je izrađena od greda hrastovine, a dobro očuvani trščani krov govori koliko je ovaj materijal dobar za gradnju.

Malo dalje niz ulicu nailazi se na još jednu kuću iz tog perioda, a pogled na nju i njen slamnati krov inspiriše na gradnju prirodnim materijalima.

Sve kuće u ovom selu će verovatno preživeti i narednih 500 godina, i na taj način potvrditi dugotrajnost, kvalitet i značaj prirodnih materijala u gradnji.

Kada su izgrađene ove kuće koristili su se samo prirodni materijali kao što su drvo, zemlja, kamen, slama, trska, ili materijali preostali od rušenja još starijih objekata. Selo Vervel pored velikog istorijskog značaja, svakako ima značaj i za današnju ekološku gradnju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...