Gasna elektrana maskirana u „zelenu planinu“

10.05.2013. | Gizmag

Zašto elektrane uvek izgledaju kao elektrane? To je prećutno pitanje iza predloga biroa AZPA za novu gasnu elektranu u Vedelu, Nemačka, koja je zamišljena kao „zelena planina“. Ideja nije toliko usmerana kako bi se elektrana prikrila, već kako bi se ona pretvorila u lokalnu atrakciju.

Elektrana na ugalj je izgrađena u Vedelu 1960-ih kako bi obezbedila električnu energiju susednom gradu Hamburgu, a naknadno je modifikovana u kombinovanu elektranu (CHP - combined heat and power) 1980-ih godina. Sada postoje planovi za gradnju nove gasne CHP elektrane od 400MW u Vedelu do kraja ove decenije.

Predlog biroa AZPA, koji se odnosi na novu elektranu, uzima inspiraciju iz svog položaja na obalama Elbe i lokalne priobalne šume koja je nekada preovlađivala tamo. Iako je u početku ideja bila da se podigne struktura prekrivena zelenim tekstilom kako bi se stvorila trenutna vizuelna barijera, ona će s vremenom biti zamenjena sa mrežom koja bi podržala penjajući vegetaciju.

Pored penjačica, drveće će biti zasađeno oko elektrane. U početku, brzorastuće vrste će biti favorizovane, i visoko drveće, kao što je topola, biće posađeno bliže elektrani, ponovo u službi stvaranja vizuelne barijere.

Iako će i drveće i biljke penjačice zapleniti neku količinu ugljen-dioksida, predlog je verovatno više estetski nego ekološki motivisan. Biro AZPA piše da njihov predlog pokušava da „reši konflikt između prirodne ekologije i životne sredine napravljene od strane čoveka“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 26.10.2021.
Samo da ne bude ko cvetni trg ili plato kod...
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...