Gasna elektrana maskirana u „zelenu planinu“

10.05.2013. | Gizmag

Zašto elektrane uvek izgledaju kao elektrane? To je prećutno pitanje iza predloga biroa AZPA za novu gasnu elektranu u Vedelu, Nemačka, koja je zamišljena kao „zelena planina“. Ideja nije toliko usmerana kako bi se elektrana prikrila, već kako bi se ona pretvorila u lokalnu atrakciju.

Elektrana na ugalj je izgrađena u Vedelu 1960-ih kako bi obezbedila električnu energiju susednom gradu Hamburgu, a naknadno je modifikovana u kombinovanu elektranu (CHP - combined heat and power) 1980-ih godina. Sada postoje planovi za gradnju nove gasne CHP elektrane od 400MW u Vedelu do kraja ove decenije.

Predlog biroa AZPA, koji se odnosi na novu elektranu, uzima inspiraciju iz svog položaja na obalama Elbe i lokalne priobalne šume koja je nekada preovlađivala tamo. Iako je u početku ideja bila da se podigne struktura prekrivena zelenim tekstilom kako bi se stvorila trenutna vizuelna barijera, ona će s vremenom biti zamenjena sa mrežom koja bi podržala penjajući vegetaciju.

Pored penjačica, drveće će biti zasađeno oko elektrane. U početku, brzorastuće vrste će biti favorizovane, i visoko drveće, kao što je topola, biće posađeno bliže elektrani, ponovo u službi stvaranja vizuelne barijere.

Iako će i drveće i biljke penjačice zapleniti neku količinu ugljen-dioksida, predlog je verovatno više estetski nego ekološki motivisan. Biro AZPA piše da njihov predlog pokušava da „reši konflikt između prirodne ekologije i životne sredine napravljene od strane čoveka“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...