IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Sigurnosna vrata, kvalitetni sistemi zaštite – CENA DIKTIRA KVALITET

05.11.2008. | Aluminijum&PVC

Prava sigurnosna vrata su podeljena u šest klasa. Najjača vrata su klase šest, i ona, ukoliko neko pokušava provalu, moraju da izdrže najduže vreme uz korišćenje najjačih mašina i alata. U prvoj klasi se nalaze najlošija vrata koja se testiraju samo na statička i dinamička opterećenja, ali ne i pokušaj provale.

U vreme sezone godišnjih odmora pojedincima posao bukvalno procveta. I pored svih saveta o tome da nekog zamolimo da nam obiđe stan, ponekad isprazni poštansko sanduče, da otvara i zatvara prozore, da ponekad pali svetlo u stanu, svesni smo da te mere više nisu dovoljne. Otvara se dilema, koja vrata odabrati, domaća, kineska ili neka druga. Naravno, u igri je uvek cena proizvoda, a tu su i različita mišljenja i iskustva. Dok su neki prezadovoljni kineskim vratima, drugi će nam reći da su morali da ih menjaju i da je nemoguće da vrata teška svega desetak kilograma mogu da predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu barijeru. Morate da razmotrite više ponuda i da znate da postavite prava pitanja.

EVROPSKI STANDARD

Još 1999. godine usvojen je standard EN 1627 kojim su utvrđene klase sigurnosti, a koje se potvrđuju u ovlašćenim ustanovama. Standardi propisuju najveće dopuštene deformacije vrata i najkraće vreme koje određena vrsta vrata treba da izdrži u slučaju provale. Prava sigurnosna vrata su podeljena u šest klasa. Najjača vrata su klase šest, i ona, ukoliko neko pokušava provalu, moraju da izdrže najduže vreme uz korišćenje najjačih mašina i alata. U prvoj klasi se nalaze najlošija vrata koja se testiraju samo na statička i dinamička opterećenja, ali ne i pokušaj provale. Tako dolazimo do prvog i osnovnog pravila. Ne kupujte vrata bez atesta! Zatražite sertifikate, koji će vam ukazati na njihov kvalitet i poreklo. Obratite pažnju na zvučnu izolaciju i tražite rezultate njenog merenja, zatim proverite kakva je termoizolacija i kvalitet dihtovanja, što pokazuje atest o nepropustljivosti dima.

DODATNE MERE OSIGURANJA

Sigurnosna vrata zavise i od kvaliteta šarki, kvaka i brava. Postoje dodatne mere koje mogu da ojačaju vaša vrata – pojačani dovratnici, šarke i konstrukcija krila. Čelične šarke, na primer, u zatvorenom položaju vrata ne dozvoljavaju podizanje plota pajserom. Bilo bi dobro da je štok čelični, metalni ili aluminijumski, naliven betonom ili ankerovan za betonski okvir vrata. Pogrešno je mišljenje da su svaka vrata koja imaju bravu za zatvaranje na više tačaka i sigurnosna vrata. Standard EN 1627 ne propisuje kakva treba da bude brava, ali stručnjaci upozoravaju da su brave sa sefovskim ključem sigurnija od brave sa cilindar ključem, vrata sa isturenim cilindrom se najlakše obijaju. Obavezno se raspitajte da li je zaštićeno umnožavanje ključeva, kako biste bili potpuno sigurni da je u vašim rukama jedini primerak. Proverite da li je u cenu uključena ugradnja vrata, da li imaju garanciju i servis u određenom vemenskom periodu.

SUŠTINA U KONSTRUKCIJI

Stručnjaci kažu da je izgled vrata na poslednjem mestu i da se suština sigurnosnih vrata krije unutar konstrukcije. Ipak, razmislite i o estetici. Nemojte dozvoliti da vaša vrata bespotrebno odudaraju od ostalih vrata u zgradi. Upadljivi sigurnosni sistemi, teška, višestruko obezbeđena vrata, naglašene kvake i šarke ne samo što skreću pažnju već puno govore o vama i vašem ukusu. Možda jedan od najvažnijih saveta da stavite novac, nakit i ostale dragocenosti u sef dok ste na putu. Zakup sefa nije veliki izdatak, a ipak vam daje sigurnost da i u slučaju provale šteta nije kompletna. I na kraju, negujte dobre komšijske odnose, jer iskustvo pokazuje da je dobar komšija najbolja zaštita.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;