IZOLACIJA-468X60-BANNER

Sferične „Ekinoid“ kuće za smeštaj budućih generacija

24.04.2013. | Gizmag

Samosklapajuća sferična kuća možda zvuči kao jednostavna ideja, ali osnivači Ekinoid projekta su izuzetno ambiciozni. Smatra se da će svetska populacija dostiči 9 milijardi do 2050. godine, a za smeštaj nekih 2 milijarde dodatnih ljudi, Ekinoid projekat predlaže upotrebu pop-up gradova od sferičnih mahuna koje mogu da prime do 10.000 ljudi u isto vreme u nekim od najsurovijih mesta na planeti Zemlji.

Sferne kuće mogu zvučati kao trik, i kao neefikasno korišćenje prostora, ali projektanti smatraju da sfera pruža veliku strukturalnu snagu, dok značajno smanjuje količinu sirovina neophodnih za svaku sferu.

Veruje se da će Ekinoid kuće biti napravljene bilo od čelika ili od lepljenog laminiranog drveta, koji će biti izolovan ili odeven u odnosu na lokaciju. Pustinje Australije, Sibira, Mongolije i Afrike su zrele za Ekinoid gradove, kako piše na sajtu projekta. Ravnice podložne poplavama, takođe, bi postale održive sa dodatkom Ekinoid gradova, tvrdi se na sajtu.

Kao što je često slučaj, vanmrežno snabdevanje energije će biti potrebno da bi projekat funkcionisao. Na sajtu projekta se navodi da će eolska i solarna energija biti korišćena za energetske potrebe, sakupljanje kišnice i prečišćavanje otpadnih voda za dobijanje vode, izgrađeni sistem tretmana kanalizavije i kompostiranja za odlaganje neizrecivog, i hidroponske bašte za gajenje hrane. Avaj, nijedna količina opreme za sakupljanje kišnice će zaista učiniti da kiša pada: što je možda nešto što treba uzeti u obzir pre nego kupite kuću u Ulici kaktusa u Sahari.

Tvrdi se da jedan Ekinoid može biti izgrađen za nedelju dana od strane ekipe od četvoro, uključujući i veštog organizatora. Tvrdi se da nakon izgradnje jedne sfere, ovi radnici postaju stručni, i da su u stanju da nadgledaju izgradnju drugih sfera. Na ovaj način, stanovnici Ekinoid grada bi gradili svoje domove (sa jednom ili dve dizalice kako bi istovarili i pomerili montažne setove kada se dostave).

Ekinoid projekat trenutno traži saradnike u akademskim krugovima: studenti dobijaju predmet istraživanja, Ekinoid projekat dobija neku vrstu studija izvodljivosti zauzvrat. Namera je da Ekinoid kuće budu što je moguće više pristupačne, i postoji nada da bi svi neophodni materijali mogli biti prefabrikovani po ceni od 50.000 funti.

Ideja je još uvek u formativnim fazama, ali sve informacije koje postoje se mogu naći na sajtu projekta. Biće interesantno videti kuda ovo dalje vodi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;