Prenamena limene šupe u Australiji

11.04.2013. | Arch Daily

Skromna limena šupa je ikonična australijska struktura. Projekat pred nama je imao za cilj da promeni namenu postojeće limene šupe koja se nalazi na zadnjem delu stambene parcele, u užem gradskom predgrađu Redfern u Sidneju. Smeštena na uglu parcele, postojeća šupa je bila prepoznatljiva zgrada bez prozora, uska dvospratna struktura koja se nalazi u jednospratnoj stambenoj ulici. Kao jedina preostala šupa u oblasti, ona je jedinstveni podsetnik industrijske prošlosti predgrađa.

Projektni zadatak je bio da se stvori nova namena za zgradu u kancelarijski prostor i studio. Šupa u svom postojećem stanju je bila dotrajala i konstruktivno nesigurna. Originalna limena šupa je rasklopljena i sklonjena po strani dok je novi drveni ram podizan. Slojevi valovitog gvožđa koji se akumulirao tokom generacija popravki je zatim ponovo postavljen na tri fasade.

Čelični prozorski ramovi su isečeni iz forme i produženi preko linije parcele i ulice, otvarajući prozor koji je nekada bio bez prirodnog osvetljenja. Materijali koji su korišćeni su ostavljeni sirovi i iskreni, a sve u duhu njene industrijske prošlosti. Zapadna strana je odevena u izraženim fibro-cementnim panelima dok drveni podovi i stolarija dodaje na toploti u unutrašnjosti.

Projekat ima jedinstvenu karakteristiku u činjenici da će se izgled limene šupe menjati sa vremenom kroz rđanje, truljenje i menjanje samog materijala.

Više o projektu:

Arhitekta: Raffaello Rosselli
Lokacija: Sidnej, Australija
Godina: 2011
Fotografije: Mark Syke, Richard Carr

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...