INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Štampani termoelektrični generatori bi mogli da zarobe energiju iz otpadne toplote

09.04.2013. | Gizmag

Termoelektrični materijali, jednostavno rečeno, su u stanju da generišu električnu energiju pomoću razlike u temperaturi. Ako bi se termoelektrični materijali koristili za izradu jakne, na primer, oni bi mogli da generišu struju korišćenje temperaturne razlike između tople unutrašnjosti i hladne spoljašnjosti odeće.

Poput mnogih takvih obećavajućih tehnologija, međutim, troškovi termoelektričnih materijala su donekle problem. Mada, zahvaljujući novom procesu razvijenom od strane nemačkog Fraunhofer instituta za tehnologiju materijala, troškovi možda neće biti problem još dugo vremena.

Neki od Fraunhofer štampanih termoelektričnih generatora zamotanih oko uzorka

Koristeći tehnologiju sličnu ink-džet štampe, naučnici sa Fraunhofer instituta su uspeli da stvore tanke fleksibilne listove malih termoelektričnih generatora (TEG - thermoelectric generators). Umesto boje, kertridži štampača isporučuju ultratanke slojeve jeftine termoelektrično aktivne polimer paste. Istraživači veruju da konvencijalne 3D tehnologije štampe bi takođe mogle da se koriste za proizvodnju materijala.

Sada postoji nada da bi filmovi generatora mogli biti postavljeni na unutrašnjim betonskim zidovima rashladnih tornjeva u termoelektranama, kako bi iskoristili temperaturne razlike između njihovih hladnih spoljašnjih površina i njihove unutrašnjosti zagrejane parom. Ovo bi omogućilo dobijanje neke električne vrednosti preko otpadne toplote elektrane, koja trenutno samo prolazi kroz tornjeve i odlazi u atmosferu neiskorišćena.

Iako efikasnost termoelektričnih generatora uopšte nije velika - najefikasniji su u stanju da konvertuju 15 do 20 odsto otpadne toplote u električnu energiju, iako su cifre od oko 8 odsto više uobičajene - sama površina tornjeva koja bi mogla biti jeftino pokrivena sa ovim materijalom bi navodno učinio napor isplativim.

Pored toga, iz Instituta kažu da je polimer potpuno bezopasan, za razliku od drugih TEG materijala koji se prave od toksičnih komponenti kao što je olovo.

Tehnologija će uskoro biti javno demonstrirana na modelu rashladnog tornja na sajmu u Hanoveru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;