PRIJAVA-468X60-BANNER

Tekstilom pokrivena „Soft House“ otvorena u Hamburgu

28.03.2013. | Architect Magazine

Međunarodni tim predvođen biroima KVA MATx i 360grad + Architekten projektovao je „mekanu“ domaću infrastrukturu za skup stanara koji prihvataju ugljeno-neutralan način života.

„Soft House“, niz ugljeno-neutralnih rezidencija otvoren je prošlog vikenda u Hamburgu, Nemačka. Projektovan od strane međunarodnog tima predvođen biroima KVA MATx i 360grad + Architekten kao pobedničko rešenje takmičenja Međunarodne izložbe građevinarstva u Hamburgu (IBA - International BauAustellung), kuće u nizu karakteriše „mekana“ domaća infrastruktura koja odgovara temi izlaganja - Gradovi u klimatskim promenama.

Karakteristike kao što su fleksibilni živtoni koncepti i bežično upravljanje zgradama spajaju se sa podesivim tekstilnim pergolama pokrivenim fotonaponskim panelima koji preispitavaju nemačku Passive Haus tipologiju sa novim materijalima. Izgrađena sa drvenim panelima koji zarobljavaju ugljenik i platformama, spojeni sa drvenim zglobovima, cela stuktura je u potpunosti rasklopiva i reciklabilna na kraju životnog ciklusa zgrade.

Unutar svake jedinice od 160 metara kvadratnih, pokretne zavese od poda do plafona - opremljene sa LED osvetljenjem - na podesivim šinama pružaju nisko-naponsko osvetljenje, istovremeno dozvoljavajući rekonfiguraciju unutrašnjeg prostora. Rasporedi otvorenog plana se mogu podesiti na više privatnih zona kada je to potrebno, korišćenjem laganih zavesa kao pregrada.

Trospratna komora za prirodnu ventilaciju između fasade i stanova dodaje na izolaciji stanova od ekstremnih temperatura, dok zračeći podovi obezbeđuju dodatno grejanje i hlađenje. Svaki red kuća takođe ima opciju da imaju poseban prizemni studio ili apartman od 53 kvadratna metra.

Programabilna PTFE (politetrafluoretilen) tekstilna nadstrešnica služi kao južna fasada objekta „Soft House“, sa celogodišnjom sposobnošću solarnog praćenja, što omogućava njegovim integrisanim fotonaponskim panelima da sakupljaju energiju, dok savijanjem osenčavaju strukturu ili propuštaju svetlost u zavisnosti od godišnjeg doba.

Tankofilmni fotonaponski paneli, razvijeni od strane kompanije Solan AG, montirani su na savitljivim kompozitnim pločama ojačanim vlaknima, koji se mogu podesiti za praćenje optimalnih uglova za sakupljanje solarne energije tokom dana uz pomoć vitlo-regulisanim pogonima. Arhitektonski biro KVA je osvojio nagradu R+D Award 2007. godine za raniji prototip projekta „Soft House“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;