Zgrada koja se napaja algama

08.03.2013. | Inhabitat

Svi smo čuli o zgradama koje se napaju solarnom energijom ili energijom vetra, ali o zgradi koja se napaja algama? Arhitektonski biro Splitterwerk Architects je projektovao upravo takvu zgradu nazvanu BIQ, koja će biti prva takve vrste na svetu.

Prekrivena sa bio-adaptivnom fasadom od mikroalgi, prepoznatljiva zgrada je projektovana za Međunarodnu građevinsku izložbu u Hamburgu i njeno otvaranje je najavljeno za ovaj mesec.

Kako bi stvorili fasadu od algi, zgrada je pokrivena sa bioreaktivnim panelima koji zatvaraju alge. Ovi paneli omogućavaju da alge opstanu i rastu brže nego što bi inače mogle, istovremeno pružajući hlad unutrašnjosti zgrade. Pored toga, bioreaktori zarobljavaju toplotnu energiju stvorenu algama, koja se zatim iskorišćava za napajanje zgrade. Kada zgrada bude završena biće procenjena od strane naučnika i inženjera radi budućih istraživanja i adaptacija.

Projekat je rezultat saradnje između biroa Splitterwerk Architects, Starteškog naučnog saveta Nemačke, kompanija Arup i Colt International, koji su odgovorni za dizajn panela. Prema Sajmonu Oheji (Simon O'Hea), direktoru Colt-a: „Bilo je veoma poučno raditi na ovom projektu. Uložili smo dosta truda u ispunjavanju tehničkih izazova i mi sada imamo komercijalno, efikasno rešenje koje koristi žive alge kao pametni materijal koji isporučuje obnovljivu energiju. Ne može biti zelenije od toga.“

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...