Zgrada koja se napaja algama

08.03.2013. | Inhabitat

Svi smo čuli o zgradama koje se napaju solarnom energijom ili energijom vetra, ali o zgradi koja se napaja algama? Arhitektonski biro Splitterwerk Architects je projektovao upravo takvu zgradu nazvanu BIQ, koja će biti prva takve vrste na svetu.

Prekrivena sa bio-adaptivnom fasadom od mikroalgi, prepoznatljiva zgrada je projektovana za Međunarodnu građevinsku izložbu u Hamburgu i njeno otvaranje je najavljeno za ovaj mesec.

Kako bi stvorili fasadu od algi, zgrada je pokrivena sa bioreaktivnim panelima koji zatvaraju alge. Ovi paneli omogućavaju da alge opstanu i rastu brže nego što bi inače mogle, istovremeno pružajući hlad unutrašnjosti zgrade. Pored toga, bioreaktori zarobljavaju toplotnu energiju stvorenu algama, koja se zatim iskorišćava za napajanje zgrade. Kada zgrada bude završena biće procenjena od strane naučnika i inženjera radi budućih istraživanja i adaptacija.

Projekat je rezultat saradnje između biroa Splitterwerk Architects, Starteškog naučnog saveta Nemačke, kompanija Arup i Colt International, koji su odgovorni za dizajn panela. Prema Sajmonu Oheji (Simon O'Hea), direktoru Colt-a: „Bilo je veoma poučno raditi na ovom projektu. Uložili smo dosta truda u ispunjavanju tehničkih izazova i mi sada imamo komercijalno, efikasno rešenje koje koristi žive alge kao pametni materijal koji isporučuje obnovljivu energiju. Ne može biti zelenije od toga.“

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...