INFONET-468X60-BANNER

Bernard Tschumi Architects - Projekat italijanskog kulturnog centra

06.03.2013. | Architect Magazine

Prvi projekat u Italiji arhitekte Bernara Čumija (Bernard Tschumi) uspostavlja lokalni identitet za primorski grad Grotamare. Smešten 200 kilometara istočno od Rima u pokrajini Askoli Pićeno, Grotamare (populacija 14.300) se nalazi na obali Jadranskog mora i najpoznatiji je po tome što odaje utisak srednjovekovnog sela, po peščanim plažama i po tome što je rodno mesto pape Siksta petog - ali će se uskoro hvaliti i sa radom Bernarda Čumija.

Projekat nazvan ANIMA - akronim za umetnost, prirodu, ideje, muziku i akciju (Art, Nature, Ideas, Music, Actions) - jeste novi kulturni centar koji ima oblik velikog, belog pravougaonog volumena čije su fasade perforirane tako da izgledaju kao drveće. Dvorište je oduzeto iz mase zgrade, dok drugi kutijasti volumen počiva u dvorištu i to rotiran van osa prvog volumena.

Arhitektonska firma Bernard Tschumi Architects sa sedištima u Njujorku i Parizu dobila je posao od fondacije Fondazione Cassa di Risparmio di Ascoli Piceno i opštine grada Grotamare, i sarađivaće sa arhitektom Alfonsom Đankotijem (Alfonso Giancotti) na narednim fazama projekta. Planirano je da izgradnja počne početkom 2014. godine, a očekivani završetak je 2016. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;