INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća od slame sa zelenim krovom u Švajcarskoj

05.03.2013. | EKOkuće

U kantonu Glarus, Švajcarska, je 2008. godine izgrađena prelepa održiva kuća, koja je san svakog ko mašta o niskoenergetskoj kući od prirodnih materijala sa zelenim krovom, koju ne treba dogrevati u toku zime, i koja maksimalno iskorišćava potencijal solarne energije.

Porodica koja danas živi u ovoj kući želela je da sagradi niskoenergetsku kuću bez potrebe za grejanjem i to je uspela. Specifično za ovu kuću je to što su svi zidovi, čak i nosivi, u potpunosti izrađeni od bala slame. Za tu svrhu su korišćene izuzetno velike bale, jer je širina zidova čak 120cm, dok im je dužina 240cm, a visina 70cm.

Pod kuće je takođe izrađen od slame, a nalazi se na konstrukciji od drvenih poprečnih greda i omogućava optimalnu cirkulaciju vazduha i sprečava akumulaciju vlage. Ukupni stambeni prostor obuhvata 190 metara kvadratnih uz još 40m2 površine koja se ne greje.

Krov je uprkos velikom nagibu izrađen kao zeleni krov, pri čemu je u gornjem delu ugrađeno 35m2 fotonaponskih panela snage 3.2kW i sistem solarnih kolektora koji obezbeđuje toplu potrošnu vodu u domaćinstvu.

Kuća ima ugrađen i sistem za prikupljane i iskorišćavanje kišnice, a za minimalne potrebe grejanja u ekstremnim slučajevima ugrađena je mala peć na drva. Naime, dodatan sistem za grejanja zbog izvrsnih izolacionih svojstava zidova od slame kao i trostruko zastakljenim prozorima je potpuno nepotreban, a ovakav način gradnje zahteva minimalne troškove energenata i održavanja.

Gradnja kuće trajala je sedam meseci, a svi članovi porodice su pomagali građevinskim radnicima kako bi se gradnja što brže završila.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;