INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Ukopana trouglasta kuća

26.02.2013. | Inhabitat

Na mestu gde je nekada bila industrijska zona u Ostinu, Teksas, nedavno je završena gradnja jedinstvene, trouglaste kuće, koja će se svim ljubiteljima zelene gradnje dopasti.

Kuća je podeljena na dva dela, spavaći i dnevni, delimično je ukopana u zemlju do dubine od 2 metra, krov je prekriven travom, a zbog izuzetne termalne mase i izolacije zimi ostaje topla, a leti hladna.

U njoj je postavljen podni sistem za grejanje i hlađenje koji koristi geotermalnu energiju i sistem za skladštenje toplote pomoću materijala koji menjaju agregatno stanje (PCM – phase change materials).

Kuća je simbolično projektovana u obliku ožiljka, kao osvrt na nekadašnju industrijsku zonu na kojoj se nalazi, dok bujna vegetacija koja je okružuje predstavlja oporavak zemljišta.

„Ovim projektom svo želeli da podignemo svest o tome da uz malo truda i nekadašnje industrijske zone mogu postati bujni prirodni pejzaž. Reka koja se nalazi na drugom kraju placa je dosta pomogla u tome“, rekli su iz arhitektonskog biroa Bercy Chen Studio, firme zadužene za ovaj projekat.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;