IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ukopana trouglasta kuća

26.02.2013. | Inhabitat

Na mestu gde je nekada bila industrijska zona u Ostinu, Teksas, nedavno je završena gradnja jedinstvene, trouglaste kuće, koja će se svim ljubiteljima zelene gradnje dopasti.

Kuća je podeljena na dva dela, spavaći i dnevni, delimično je ukopana u zemlju do dubine od 2 metra, krov je prekriven travom, a zbog izuzetne termalne mase i izolacije zimi ostaje topla, a leti hladna.

U njoj je postavljen podni sistem za grejanje i hlađenje koji koristi geotermalnu energiju i sistem za skladštenje toplote pomoću materijala koji menjaju agregatno stanje (PCM – phase change materials).

Kuća je simbolično projektovana u obliku ožiljka, kao osvrt na nekadašnju industrijsku zonu na kojoj se nalazi, dok bujna vegetacija koja je okružuje predstavlja oporavak zemljišta.

„Ovim projektom svo želeli da podignemo svest o tome da uz malo truda i nekadašnje industrijske zone mogu postati bujni prirodni pejzaž. Reka koja se nalazi na drugom kraju placa je dosta pomogla u tome“, rekli su iz arhitektonskog biroa Bercy Chen Studio, firme zadužene za ovaj projekat.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...

;