IZOLACIJA-468X60-BANNER

Ukopana trouglasta kuća

26.02.2013. | Inhabitat

Na mestu gde je nekada bila industrijska zona u Ostinu, Teksas, nedavno je završena gradnja jedinstvene, trouglaste kuće, koja će se svim ljubiteljima zelene gradnje dopasti.

Kuća je podeljena na dva dela, spavaći i dnevni, delimično je ukopana u zemlju do dubine od 2 metra, krov je prekriven travom, a zbog izuzetne termalne mase i izolacije zimi ostaje topla, a leti hladna.

U njoj je postavljen podni sistem za grejanje i hlađenje koji koristi geotermalnu energiju i sistem za skladštenje toplote pomoću materijala koji menjaju agregatno stanje (PCM – phase change materials).

Kuća je simbolično projektovana u obliku ožiljka, kao osvrt na nekadašnju industrijsku zonu na kojoj se nalazi, dok bujna vegetacija koja je okružuje predstavlja oporavak zemljišta.

„Ovim projektom svo želeli da podignemo svest o tome da uz malo truda i nekadašnje industrijske zone mogu postati bujni prirodni pejzaž. Reka koja se nalazi na drugom kraju placa je dosta pomogla u tome“, rekli su iz arhitektonskog biroa Bercy Chen Studio, firme zadužene za ovaj projekat.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...