INFONET-468X60-BANNER

Ukopana trouglasta kuća

26.02.2013. | Inhabitat

Na mestu gde je nekada bila industrijska zona u Ostinu, Teksas, nedavno je završena gradnja jedinstvene, trouglaste kuće, koja će se svim ljubiteljima zelene gradnje dopasti.

Kuća je podeljena na dva dela, spavaći i dnevni, delimično je ukopana u zemlju do dubine od 2 metra, krov je prekriven travom, a zbog izuzetne termalne mase i izolacije zimi ostaje topla, a leti hladna.

U njoj je postavljen podni sistem za grejanje i hlađenje koji koristi geotermalnu energiju i sistem za skladštenje toplote pomoću materijala koji menjaju agregatno stanje (PCM – phase change materials).

Kuća je simbolično projektovana u obliku ožiljka, kao osvrt na nekadašnju industrijsku zonu na kojoj se nalazi, dok bujna vegetacija koja je okružuje predstavlja oporavak zemljišta.

„Ovim projektom svo želeli da podignemo svest o tome da uz malo truda i nekadašnje industrijske zone mogu postati bujni prirodni pejzaž. Reka koja se nalazi na drugom kraju placa je dosta pomogla u tome“, rekli su iz arhitektonskog biroa Bercy Chen Studio, firme zadužene za ovaj projekat.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;