INFONET-468X60-BANNER

Talasasta aluminijumska fasada koja postaje providna noću

21.02.2013. | Gradjevinarstvo.rs

U malom gradu Bresanoneu u severnoj Italiji, postoji teretana koja je kao nijedna druga. Eksterijer zgrade izgleda kao komad zgužvane aluminijumske folije, i štaviše, kada noć padne izgužvana zgrada postaje transparentna, dok penjači na veštačkoj steni unutar nje uživaju u pogledima.

„Vertikale Kletterhalle“, ili vertikalna teretana za penjanje, je projektovana od strane arhitekata Martina Mutšlehnera (Martin Mutschlechner) i Barbare Lanc (Barbara Lanz), a u saradnji sa lokalnim arhitektom Volfgangom Meranerom (Wolfgang Meraner).

Zidovi zgrade su napravljeni od aluminijuma koji je protkan sa skromnim performacijama. Tokom dana, zgrada ima talasasti efekat inspirisan izgledom zavese, dok noću performacija omogućava da svetlo iznutra čini zgradu transparentnom. Arhitekta Mutšleher kaže:

„Želeli smo da zgrada bude hermetična danju i potpuno transparentna noću. Prva ideja je bila da se stvori zavesa, dok je valovitost fasade dodat kako bi se stvorio moire efekat (fr. moiré - vizuelni efekat sličan preklapanju dve rešetke prim. prev.). Za nas je bilo veoma bitno da imamo fasadu koja menja transparentnost u toku dana i menja obrazce kako se posmatrač kreće kroz objekat.“

Deo obrazloženja za ove providne zidove jeste da približava penjače prirodi, pružajući im poglede na Dolomite u toku dana. „Priroda se transportuje u zgrade“, piše u opisu projekta arhitekte. Oni takođe stvaraju dinamičan odnos između penjača unutra i ljudi u blizini, dajući im različiti izgled svake večeri. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;