INFONET-468X60-BANNER

LED koji proizvodi toplu belu svetlost iz jednog fosfora

14.02.2013. | Gizmag

Istraživači sa Univerzitata iz Džordžije (UGA - University of Georgia) su došli do rešenja za hladna, plavičastog izgleda, bela LED svetla koja su trenutno na raspolaganju. Stvaranjem novog materijala koji emituje osvetljenje, ili fosfor, istraživači tvrde da su razvili nešto što bi moglo biti prvi LED na svetu koji daje toplu belu svetlost iz jednog izvora emisije.

Trenutne metode pokušavaju da se bave pitanjem hladnog svetla kombinovanjem različitih tipova materijala koji emituju svetlost. Raznovrsnost materijala podrazumeva da je postizanje prave kombinacije težak i skup zadatak. Kao posledica toga, rezultat nije uvek idealan, pošto svaki od materijala u kombinaciji može različito da reaguje na promenu temperature, dok je stabilnost boje takođe ugrožena.

UGA tim je uspeo da prevaziđe ove probleme kombinovanjem veoma male količine europijum oksida sa aluminijum oksidom, barijum oksidom i grafitnim prahovima. Proces uključuje grejanje tih materijala u cevatsoj peći na temperaturi od 1.450° C. Materijali zatim isparavaju dok ih sila vakuma peći vuče na podlogu, gde su deponovani kao žuti fosforoscentni materijal. Kada se ovo luminosno jedinjenje zatvori u sijalicu i počne da prima svetlost od plavog LED čipa, rezultirajuća svetlost je topla i bela.

Predvođeni profesorom fizike Žengveijem Penom sa UGA Fakulteta za umentost i nauku i Fakulteta tehničkih nauka, istraživači kažu da njihovo rešenje zadovoljava industrijske stope u pogledu kvaliteta unutrašnjeg osvetljenja. Poseduje temperaturu boja manju od 4.000 kelvina (idealno za unutrašnje osvetljenje) i indeks renderovanja boja od 85 (80 je minimalna vrednost koja je obavezna za replikovanje prirodne svetlosti, dok manje vrednosti rezultiraju u bojama koje deluju veštačke i neprivlačne za ljudsku percepciju).

„Trenutno se bela LED svetla koriste uglavnom u baterijskim lampama i u automobilima, ali one odaju plavkasto, pomalo kul svetlo koje ljudi imaju tendenciju da ne vole, posebno u unutrašnjem osvetljenju“, rekao je profesor Pen. „Naš materijal postiže toplu boju svetlosti, dok u isto vreme daje vrlo precizan prikaz boja, što je nešto što nijedno fosforno LED osvetljenje nije uradilo do sada.“

Istraživači će sada raditi na prevazilaženju prepreka, kao što je niska efikasnost. Kako bi to uradili, moraju da saznaju kako su joni u jedinjenji raspoređeni tako da mogu bolje razumeti na atomskom nivou. Postepeno povećanje proizvodnje će takođe biti izazovno jer je materijal veoma osetljiv na temperaturne varijacije u toku procesa sinteze.

LED svetla se smatraju više ekološka opcija od inkadescentnih sijalica (klasične sijalice) zbog svoje dugovečnosti i malom potrošnjom energije. Međutim, oni moraju biti pažljivo odlagani zbog nekih toksičnih materija koje sadrže.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;