INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Majina kuća: Sićušna replika Rudin kuće Herzoga i de Meurona

13.02.2013. | Inhabitat

Kada je arhitektonski biro Ultra Architects završio kuću u Poljskoj, klijent ih je zamolio da iskoristi ostatke drvene građe da izgradi malu kuću na drvetu za njihovu ćerku Maju. Iako nijedno od drveća na parceli nije odgovarajuća za takvu gradnju, postojalo je povišeno mesto na parceli koje je bilo savršeno za kućicu jedne devojčice. I ona izgleda slično čuvenoj Rudin kući arhitekata Hercoga i de Meurona.

Maja je pomogla arhitektama da projektuju ovu malu kuću od šest kvadratnih metara. Iako su je arhitekte preklinjale da razmotri kuću sa ravnim krovom, ona je insistirala na arhetipskoj zabat kući sa dimnjakom. Ona je čak napravila i mali lego model onoga što je želela. Dakle, to je i ono što je dobila, sa nešto malo posebnih dodataka.

Arhitektonski biro Ultra Architects je namerno modelovao mini kuću prema projektu Herzoga i de Meurona, iako su materijali koji su korišćeni različiti, kao i veličina, naravno. Ona se otvara na obe strane kako bi osigurali optimalnu ventilaciju, dok mali dimljak uključen prema Majinim specifikacijama pruža dodatnu cirkulaciju vazduha. Kratak putić koji vodi do „kućice na drvetu“, kao i tobogan su lep detalj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;