Čengdu Tianfu kulturni centar

16.01.2013. | WAN

Međunarodni konkurs za projektovanje kulturnog centra od 110.000 kvadratnih metara u Čengduu u Kini je osvojio tim sačinjen od arhitekata Masimiliana i Doriane Fuksas iz Studija Fuksas. Projektantski duo će videti početak izgradnje njihovog koncepta za Čengdu Tianfu kulturni i izvođački centar u narednih nekoliko meseci, za šta oni kažu da odražava "dinamiku i želju za rastom zajednice u Čengduu".

Studio Fuksas je osmislio klaster od četiri toma eliptičnih volumena koji su obavijeni metalnim spiralama, svaki isečen sa rupama kroz koje sunčeva svetlost može da prodre kako bi osvetljavala unutrašnje prostore. Ove zgrade umotane u metalne trake su ujedinjene nizom rampi i otvorenih javnih puteva.

Između četiri zgrade nalaze se: Centar za izvođačke umetnosti sa teatrom kapaciteta od 1.800 sedišta i muzičkom halom kapaciteta od 600 sedišta; Kulturni centar sa teatrom kapaciteta od 2.600 do 3.000 sedišta i izložbenom galerijom; kancelarije za Udrženje književnika; kao i stambeni kompleks za lokalne umetnike.

Masimiliano i Doriana Fuksas objašnjavaju: "Koncept projekta je inspirisan drevnim simbolom grada Čengdu (krug sa suncem sa spiralnim zracima) i pokazuje spremnost kineskog društva da gleda u budućnost, fokusirajući se na umetnost i kulturu. Projekat je zamišljen kao simfonija arhitektonskih volumena, stvarajući efekat muzike koju možete slušati sa svojim očima."

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...