INFONET-468X60-BANNER

Skromni izgledi za evropsko građevinarstvo do 2015

09.01.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Kombinovano tržište šest evropskih zemalja uključeno u izveštaju Evropskog arhitektonskog barometra (European Architectural Barometer) i ispitivanju istraživačke firme Arch-Vision, koja se nalazi u Roterdamu u Holandiji, pokazuje prve znake oporavka, ali realni rast se ne očekuje ranije od 2015. godine. Iako britanske arhitekte vide napredak u obimu posla, većina drugih tržišta se i dalje pogoršava.

Ovo su neki od zaključaka izveštaja za treći kvartal 2012. godine Evropskog arhitektonskog barometra, koje se sprovodi među 1.200 arhitekata u šest evropskih zemalja. Evropski arhitekti deluju kao vodeći indikatori za građevinske aktivnosti.

Evropsko tržište će nastaviti svoj pad u narednim godinama, ali sa svakom godinom negativni razvoj će slabiti. Realni rast za kombinovano tržište šest zemalja se očekuje ne ranije od 2015. godine. Do tada, tri od šest zemalja će pokazati rast, dve će se zadržati na nivou 2014. godine, a samo će Italija registrovati i dalji pad građevinskih aktivnosti.

U trećem kvartalu 2012. godine, britanske arhitekte su prijavile najveće povećanje poslovanja drugi kvartal zaredom. Samo 17 odsto je pomenulo da ima pad u obimu posla, dok je njih 15 odsto prijavilo smanjenje prometa u trećem kvartalu. Većina ostaje na nivou iz drugog kvartala 2012. godine, ili su zabeležili porast dva indikatora.

Predviđanje kretanja građevinske industrije (promene u odnosu na prethodnu godinu)

 

2012.

-4%

€ 733 mlrd

-2%

6%

-2%

-12%

-16%

-13%

2013.

-3%

€ 710 mlrd

-3%

2%

-2%

-5%

-15%

-3%

2014.

-2%

€ 698 mlrd

-1%

1%

-1%

-3%

-10%

-1%

2015.

1%

€ 702 mlrd

2%

4%

0%

0%

-8%

2%

Velika Britanija, zajedno sa Nemačkom, predstavlja jedinu zemlju gde poslovanje u arhitektonskim praksama raste iz kvartala u kvartal. Iako izgleda da britanski arhitekti imaju više projekata u planu, broj građevinskih dozvola u zemlji i dalje opada, što utiče na ukupnu prognozu za britansko građevinsko tržište na negativan način.

Nestabilna situacija u francuskom građevinskom tržištu primećena u drugom kvartalu je sada još više zabrinjavajuća. Učešće arhitekata koji su primetili jak negativan razvoj u obimu poslovanja se povećao sa 23 odsto u drugom kvartalu na 33 odsto u trećem kvartalu. Ukupno, 45 odsto od svih francuskih arhitekata je prijavilo pad u poslovanju. Isti trend može biti primećen kada je u pitanju promet. U poređenju sa drugim zemljama, udeo novih projekata koji su započeti u trećem kvartalu u Francuskoj je nizak (24%). Samo Holandija pokazuje niži udeo (22%). Broj građevinskih dozvola u Francuskoj brzo opada u poslednja dva kvartala i ako se ovaj trend nastavi u četvrtom kvartalu, kombinacija sa smanjenom vrednošću arhitektonskog poslovanja dovešće do značajnog prilagođavanja u prognozi poslovanja u građevinskoj industriji u Francuskoj u narednom kvartalu.

Posle dva relativno stabilna kvartala u poslovanju španskih arhitekata, postojala je nada da bi ovo mogao biti početak oporavka ovog sektora. Ali španski arhitekti su imali težak treći kvartal. Opet, mnogi od njih su prijavili pad u broju poručenih poslova (51%), dok samo njih 14 odsto zapaža povećanje. Španski arhitekti imaju jednu od najvećih udela u projektima koji su započeti u trećem kvartalu, ali i dalje ostaju najpesimističniji kada je u pitanju budućnost. Njih 40 odsto očekuje praznu knjigu porudžbina u narednih dvanaest meseci. Nesigurnost iz prošlosti se može videti u njihovom stavu prema budućnosti. Prognoza firme Arch-Vision za Španiju je -12% u 2012. godini, dok se za 2013. godinu očekuje manje negativni trend za sektor (-5%).

Italija sa druge strane jeste mnogo više pozitivnija kada je u pitanju budućnost. Samo 23 odsto arhitekata očekuje praznu knjigu porudžbina, dok se njihova situacija zapravo pogoršava. U Italiji se može videti značajan pad prometa iz kvartala u kvartal. Rad na veoma malim projektima, ili sa veoma niskim cenama može biti objašnjenje za ove rezultate. Naredne dve godine će doneti ozbiljno smanjenje italijanskog građevinskog tržišta.

Broj poslova holandskih arhitekata pokazuje istu sliku već četvrti kvartal zaredom. Preovlađujući udeo profesionalaca doživljava smanjenje poslovanja. To dovodi do vrednosti iz kvartala u kvartal koji su neznatno bolji od onih u Francuskoj. U isto vreme, zbog efekata poslednjih nekoliko kvartala, Holanđani su ponovo na veoma niskom obimu poslovanja u poređenju sa godinama pre krize. Opadajući obim poslovanja holandskih arhitekata, u kombinaciji sa smanjenim brojem izdatih građevinskih dozvola, rezultira značajnim korekcijama predviđanja firme Arch-Vision za 2012. godinu. Oni sada prijavljuju pad od 13% za 2012. godinu, a očekuje se pad od 3% za 2013. godinu.

Ovi i mnogi drugi rezultati razvoja evropskog građevinskog tržišta se može naći u izveštajima Evropskog arhitektonskog barometra – međunarodnim istraživanjima koji su sprovedeni među 1.200 arhitekata u Evropi. Ova studija se sprovodi u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji i Holandiji od strane firme Arch-Vision četiri puta godišnje. Pored pokazatelja prognoze za evropsko građevinsko tržište, specifična tema je istaknuta svakog kvartala. Tema trećeg kvartla 2012. godine je „Održivost“. Arhitekte mogu da se koriste ne samo kao pouzdan izvor za buduće obime poslovanja građevinske industrije, već je i njihova uloga veoma važna jer oni imaju veliki uticaj na načine na koji se projekti grade i koji materijali se koriste.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;