IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

TOC kuća u Meksiku od "Elias Rizo Arquitectos"

28.12.2012. | Detail

TOC kuća, koja datira još iz 2008. godine, projektovana je od strane meksičkog biroa Elias Rizo Arquitectos i nalazi se u šumi u Tapali u Meksiku. Kuća ima dve karakterne strane, jednu formalnu koja dočekuje goste i jednu opuštajuću koja se pruža ka šumi.

Kuća je jednospratna, ima površinu od oko 320 kvadratnih metara i nalazi se na poprilično velikoj parceli. U planu je jednostavno uređena kao dve pravougano zapremine postavljene normalno jedna na drugu. "Nedostajući ugao", koji ovakav aranžman stvara, formira velokodušan trem na ulaznoj fasadi koji je uokviren sa strogim visokim kamenim zidom.

Pristup kući predstavlja svojevrsni formalizam sa prelepim kamenim zidovima napravljeni od snopova nečega što izgleda kao škriljac. Oni odaju čvrsti utisak, koji je čak i malo privlačan. Kameni zidovi uokviruju dve strane svakog pravouganog volumena. Iza ovih zidova, preostale strane volumena su uglavnom zatvorene sa staklom i drvenim okvirom. Čudesna upotreba drveta daje ovoj strani kuće više privremeni, mekši i mnogo manje formalni utisak. Ovo je mesto gde se zaista uživa u bašti i okruženju.

Krov na svakom volumenu je jednostavnog jednovodnog oblika, presvučen u crep od crvene gline. Donja strana krova izlaže svoje drvene delove. Velika površina drvenog trema deluje kao da lebdi u bašti - proširenje unutrašnjeg smeštaja možda, ali ne i prodor bašte u kuću.

Sve u svemu, lepo ukrašena arhitektura, smeštena u lepo ukrašenu baštu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;