INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Masdar City: Zeleni grad snova

05.12.2012. | Frenzy Spark

Zamislite da ste u pustinji. Žuta prostranstva dokle god pogled doseže, vetar vam nosi pesak u oči, neumoljiva žega… Odjednom, na horizontu ugledate tamnu liniju svetlucave ivice. Kako se približavate shvatate da su to zidine grada. Tražite kapiju, ulazite i odjednom ste u potpuno drugačijem svetu!

Građevine od stakla, elegantne konstrukcije aluminijumskih stubova, koji podupiru solarne ploče nad gradom, zelenilo koje se u vidu vodopada ‘sliva’ sa terasastih fasada i dodiruje površinu vode u potocima i fontanama, na malim trgovima. Uske senovite ulice… Sve je kao u nekom SF filmu ali sa primesom atmosfere srednjevekovnog arapskog grada.

Nema automobila. Tek tu i tamo promaknu neka mala električna vozila, sa putnicima u razgovoru okrenutima jedni prema drugima – bez vozača. U senci palmi i zgrada od terakote, sa fasadama ukrašenim arapskim motivima, osećate lagani povetarac, koji se širi od visoke rešetkaste kule, wind tower-a, i sasvim prijatnu temperaturu.

Još uvek iznenađeni, radoznalo ulazite u te neverovatne građevine. Otkrivate institute, koji se bave vrhunskim istraživanjima ‘zelene’ energije. Uočavate prisustvo svetski poznatih firmi iz iste oblasti. Nailazite na prelepo dizajnirane hotele, elegantne tržne centre, vesele škole. Primećujete da su zgrade pametne, ispunjene senzorima i automatski regulisanim sistemima.

A sve vrvi od ljudi raznih nacija. Osećate taj kosmopolitski duh mladih stručnjaka iz celog sveta, njihov entuzijazam i zadovoljstvo životom u tako inspirativnoj, uređenoj i zdravoj sredini.

I sami poželite da živite u takvom gradu, zasnovanom na visokoj tehnologiji. Nalazite ljubaznog trgovca nekretninama, koji vam pokazuje hi-tech stan u četvrti ljupkih malih zgrada okruženih zelenilom i vodenim površinama. Trgovac vam objašnjava kako je ovo najčistiji grad na svetu, gde je produkcija CO2 i otpadnih voda, svedena ma minimum. Sve se reciklira, sve je konstruisano na principima zelene energije i očuvanja životne sredine. Vrhunska tehnolgija omogućava visok kvalitet života za najmanju cenu po okolinu. Konačno, odlučujete da se tu skrasite; van toga je i onako samo nepregledna pustinja…

A onda se probudite! Podignete glavu i na ekranu ugledate ovaj tekst. “Eh, sve je to samo naučna fantastika”, tužno pomislite.

Ali ne! Nastavite da čitate!

U taj grad zaista možete da odete! Sve što vam treba je avio karta do Abu Dabi-ja i prevoz za još samo 17km do vašeg grada iz snova: Masdar city-ja!

Naime, 2006-te godine Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata je pokrenula projekat izgradnje sasvim novog, hi-tech grada u pustinji, koji bi se u potpunosti zasnivao na konceptu održivog razvoja – ‘Masdar city’-ja.

Projektovanje, za koje je bila zadužena britanska arhitektonska firma Foster and Partners, je potrajalo pune dve godine te je izgradnja započeta 2008-te. Planirano je bilo da prvi stanovnici budu useljeni nakon završetka faze 1, 2009-te godine. Međutim, usled svetske ekonomske krize, prvih šest objekata je završeno i useljeno 2010-te. Završetak faze 1, tj, izgradnja prvih milion kvadratnih metara se planira 2013-te a kraj gradnje treba očekivati izmedju 2020-te. i 2025-te. Ukupna cena je procenjena na oko 22 milijarde dolara.

Kada bude završen, Masdar city ce se prostirati na 6km2 i biće dom za oko 40.000 ljudi. Predviđeno je da 52% površine bude rezidencijalnog karaktera, 38% poslovnog, 2% komercijalnog a ostalo će biti namenjeno za opšte dobro zajednice.

Sam dizajn grada počiva na iskustvu sticanom stotinama godina u građenju tradicionalnh arapskh gradova u pustinji. Sve je projektovano tako da smanji potrebu za potrošnjom energije i da omogući sto ugodniji život svojim žiteljima. Zgrade su orjentisane tako da smanjuju izloženost pustinjskom suncu i povećavaju protok vetrova; zelene i vodene površine su raspoređene tako da doprinose hlađenju vazduha; zid, koji opasuje grad štiti ga od nadiruće pustinje, dok je za izolaciju i hlađenje u samim zgradama primenjena najsavremenija visoka tehnologija. Rezultat svega ovoga je da je temperatura u gradu za skoro 20 stepeni niža u odnosu na ulice Abu Dabi-ja!

Princip održivog razvoja primenjen je u svim aspektima izgradnje i funkcionisanja grada. Ovo se odnosi na energetski sistem, nultu emisiju ugljen-dioksida i na regulaciju otpada.

Kao grad čiji je cilj nulta emisija CO2, ovo je grad bez automobila. Osim smanjenja emisije ovog gasa, to omogućuje i projektovanje užih ulica, koje absorbuju manje sunčeve toplote. Transportni sistem grada se zasniva na tri celine: personal rapid transit (PRT), tj. mala električna vozila za do 6 putnika, laku železnicu (LRT), i klasicni metro, koji ce i povezivati grad sa Abu Dabi-jem. Ni u jednoj tački nećete biti udaljeni od ulaza u transportni sistem više od 250 metara.

Kao održivi izvor energije Masdar city će prvenstveno koristiti sunčevu energiju. Već je izgrađena solarna centrala jačine 10 megavata (MW), koja obezbeđuje energiju za do sada izgrađene objekte. Ova centrala se prostire na 22 hektara i sastoji se od 50% ‘thin film photovoltaic’ jedinica i 50% ‘polycrystalline photovoltaic’ jedinica. Planirane su i mini solarne centrale kao i solarne ploče na krovovima zgrada, snage od oko 1MW (što će zadovoljiti oko 30% potrebe tih zgrada). Ukupna snaga solarnih postrojenja će biti oko 130 MW. Planirana je i izgradnja najveće svetske centrale koja koristi vodonik, kao i centrale na vetar, ukupne snage 20 MW. Osim ovih, koristiće se i geotermalna energija, kao i ona dobijena preradom otpada. Ceo sistem će biti priključen na električnu mrežu zemlje, u koju će se i izvoziti višak energije.

Kako je za održivi razvoj, upravljanje potrošnjom od jednakog značaja kao i sama proizvodnja čiste energije, posebna pažnja je posvećena ‘pametnim’ sistemima distribucije i praćenja potrošnje energije, kao i inovativnim sistemima za njenu uštedu.

Projektovano je da ovakav grad troši samo 51% energije, u odnosu na prosečan grad te veličine. Fasade zgrada se adaptiraju uglu sunčevog zračenja tokom dana; korišćeni su materijali koji se prilagođavaju temperaturi; zidovi su izolovani argonom; instalirano je osvetljenje male potrošnje; ‘pametni’ prozori, koji optimizuju prirodno svetlo; ‘pametni’ uređaji, koji troše energiju po potrebi; sistemi energetskog menadžmenta na nivou zgrada kao i sistem integrisane distribucije energije na nivou grada.

U pustinjskim uslovima, gde temperature leti dostižu i do 40°C, poseban problem pretstavlja klimatizacija. U Masdar city-ju je prvi put primenjen inovativni ‘solar thermal cooling system’ u kome se sunčeva energija koristi za generisanje toplote, koja aktivira specijalnu hemijsku supstancu za hlađenje vode, koja zatim protiče kroz prostorije.

Solarana energija će pokretati i fabriku za desalinaciju vode a 80% otpadnih voda će se prerađivati i koristiti, na primer, za navodnjavanje zelenih površina. Čak se išlo dotle da se za zelene površine koriste samo autohtone biljne vrste tj. pustinjske biljke, kako bi se smanjila evaporacija, a time i potrošnja vode.

Primenom svih pomenutih sistema, ovaj grad u najvećoj meri zadovoljava 10 principa očuvanja životne sredine, koje je WWA (World Wide Fund for Nature) definisala u okviru svoje inicijative One Planet Living sustainability standards.

Život u Masdar city-ju će biti organizovan oko istraživanja i razvoja čistih tehnologija. Planirano je da ovaj grad bude specijalna ekonomska zona, naseljena istraživačima, studentima i korporativnim menadžerima iz mnogih zemalja. Masdar city će se tako  pridužiti porodici visoko-uređenih, specijalizovanih i visoko-tehnoloških zajednica, kao što su one u  Novosibirsku u Rusiji ili Tsukuba Science City u Japanu. Ovo će biti centar gde će se ove tehnologije testirati, primenjivati, prikazivati i reklamirati. Kako i samo njegovo ime sugeriše (masdar – izvorište, arap.), ovaj grad će biti izvorište novih tehnologija u oblasti obnovljivih energija.

U tom smislu, jedna od značajnih institucija u ovom gradu je i Masdar institut za nauku i tehnologiju, koji se bavi oblicima energije koji če se koristiti u budućnosti i održivim tehnologijama a koji je razvijen u saradnji sa čuvenim MIT-jem (Massachusetts Institute of Technology). Dostignuća proistekla iz istraživanja sprovedenih na ovom institutu se odmah primenjuju u razvoju grada.

Iako je glavni nosilac ‘Masdar city’ projekta Abu Dhabi Future Energy Company, koja posluje u okviru Mubadala grupe, čiji je vlasnik vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata, u projekat je uključen i čitav jedan klaster kompanija, koje se bave čistim tehnologijama na globalnom nivou i koje su našle svoj interes u razvoju ovog grada. Od uspeha Masdar city-ja se očekuje da širom sveta podigne svest o mogućnosti i neophodnosti održivog razvoja. Neke od tih kompanija su i General Electric, International Renewable Energy Agency (IRENA), Simens, Schneider, BASF i Korea Technopark Association.

Mnogi ovo smatraju trenutno najuzbudljivijim projektom u oblasti novih tehnologija. Kao grad budućnosti, napravljen po meri svojih žitelja, koji istovremeno vodi računa o životnoj sredini, Masdar city će pokazati prednosti holističkog pristupa energetskim  i ekološkim pitanjima. Visoko-tehnološki a ipak održivi gradovi su budućnost kojoj se svi nadamo a Masdar city je vizija za sve takve gradove.

Uprkos izvesnim kritikama onih koji smatraju da će ovakvi gradovi u budućnosti dovesti do još veće podele na bogate visoko-tehnološke enklave i siromašne, bezoblične getoe, neophodno je podržati svaku ideju održivog razvoja jer je to, barem sa stanovišta našeg sadašnjeg znanja, najbolji način da zaštitimo sredinu u kojoj živimo – sredinu koja nam je jedini dom.

Iako su Ujedinjeni Arapski Emirati doživeli procvat zahvaljujući bogatim nalazištima fosilnih goriva, i uprkos činjenici da su njihove zalihe dovoljne za sledećih 100 godina, njihovo odgovorno i vizionarsko rukvodstvo je na vreme spoznalo značaj čistih energija i iskoristilo svoje sadašnje resurse kako bi obezbedilo održivu budućnost svoje dece i generacija koje dolaze.

Na kraju, razmišljajući o ovakvom inspirativnom projektu neminovno se postavlja pitanje da li i mi, kao nacija i kao pojedinci, imamo dovoljno potencijala da pogledamo preko granica naših svakodnevnih problema i sitnih koristi i da, makar u okviru svojih mogućnosti, planiramo ovako dalekosežno – zarad naše sopstvene održive budućnosti!

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;