Rezidencija Capital Hill - Zaha Hadid

30.11.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Predstavljamo vam projekat kuće koju je čuvena britanska arhitektica Zaha Hadid projektovala nekom od novopečenih ruskih bogataša. Kuća se nalazi blizu Moskve na severnom obronku brda Barvikha, gde borovi i breze dostižu visine i od po 20 metara i vila sa fluidnom geometrijom izranja iz terena. Njen program je podeljen u dve komponente: jednu koja se spaja sa padinom, drugu koja lebdi iznad tla stvarajući dinamične pogleda na okolnu šumu.

Celokupna površina vile je 2.650 kvadratnih metara, što je pored lokacije, forme, a i same arhitekte koja ju je projektovala, čini posebno ekskluzivnom. Forma vile dolazi iz prirodne topografije - zgrada koja izranja iz pejzaža, a istovremeno ostaje ugrađenu u brdo. Prva komponenta vile jeste strateški postavljena da se spoji sa pejzažom, dok poseban volumen lebdi 22 metara iznad zemlje, pružajući predivne poglede ka Barvikha šumi.

Program je vertikalno organizovan na četiri nivoa. Niži nivo je zamišljen kao slobodni prostor i uključuje dnevni boravak, prostore za fitnes i masažu, kao i saunu i hamam. Prvi nivo iznad je glavni dnevni boravak, trpezarija, kuhinja, zatvoreni bazen, dok se parking prostor nalazi u prizemlju.

Glavni ulaz, radna soba, biblioteka, gostinska soba i dečije sobe se nalaze na prvom spratu, dok se glavna spavaća soba i dnevni boravak sa terasom nalazi na gornjem nivou.

Dve glavne komponente kuće su artikulisane na tri noge: betonska stuba koji uspostavljaju jak dijalog između oba nivoa, dok usputno funkcionišu kao konstruktivni elementi. Vertikalna okna unutar tih nogu sadrže sve mehaničke elemente i vertikale, kao i transparentni stakleni lift i stepenište.

Glavni ulaz u kuću se nalazi na prvom spratu. Unutar ovoh prostora, tri betonska stuba seku glavni krov, dajući svetlarnike i prostore sa duplom spratnom visinom. Pogled iz dnevne sobe je ukviren sa dve zakrivljene betonske strukture livene na mestu koje služe da stvore podelu između glavne dnevne sobe, trpezarije i zatvorenog bazena.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...