INFONET-468X60-BANNER

Fluidna mašta: Razvoj obale Obale Slonovače

28.11.2012. | WAN

Barselona, Singapur i Rio de Ženeiro imaju jednu zajedničku stvar: napredne okruge pored obala koje privlače turiste i pružaju ugodne prostore za lokalne stanovnike. Oni su takođe svi bili inspiracije arhitektonskim biroima DOS Architects + KOFFI-DIABATE u njihovom poslednjem projektu regeneracije obale: Obala Abidžan lagune. Ovaj ogroman projekat razvoja obale u Obali Slonovače se zasniva na elementima uspešnih projekata širom sveta kako bi se dobio novi identitet za ovu priobalnu oblast.

Evo šta u biroima DOS Architects + KOFFI-DIABATE kažu za inspiraciju za svoj projekat: "Kako je grad okružen vodom, to je upravo ono što obezbeđuje izvor inspiracije za projekat. Fluidno i tečno, niz 'kapi vode' su stvorene duž ivice grada, a svaka 'kap' obeležava događaj u okviru programa. Dok je glavni trg i pešačka zona jedna 'kap', privatna marina je druga, kao što su i botanička bašta, muzej i javni prostori druge kapi. Ove strukture odražavaju i naglašavaju kako samu vodu tako i živopisnost grada, stavljajući oba ova elementa u harmoniju."

Kako bi doveli svaku od ovih pojedinačnih kapi zajedno u kontinuirani, fluidni tok, tim sugeriše fini pešački put kroz projekat koji bi spojio celu obalu. Takođe postoje planovi za podignutu stazu širine 12 metara koja pruža odličan prostor pešacima, biciklistima i trkačima. Planira se da zasadi budu sa obe strane ove staze kako bi se dobio prikladni pejzaž i pored njih postaviće se i urbani mobilijar koji će dodatno obogatiti ovo područje.

Botanička bašta, akvarijum i muzej civilizacije će se nalaziti u severnom delu razvoja zajedno sa ostrvima za rekreaciju i sport koji će imati prikladne terene za košarku, odbojku i fudbal. Teretana će takođe biti na raspolaganju sa pridružujućim svlačionicama. Ova kolekcija sportskih pogodnostio će biti stvorena na plutajućem veštačkom ostrvu koje se drži na betonskim temeljima.

Dizajn zelenih, parkovskih oblasti uzima inspiraciju od velikog brazilskog pejzažnog arhitekte Roberta Burle Marksa (Roberto Burle Marx), koji je projektovao rivu Kopakabanu u Riju, kao i mnoge druge uređene parkove širom Brazila. Marksov rad se može sažeti u četiri opšta koncepta dizajna: upotreba lokalne tropske vegetacije kao strukturalni element dizajna; ruptura simetričnih obrazaca u konceptu otvorenih prostora; šarani dizajn popločanja; i korišćenje slobodnih formi u oblikovanju vodenih tokova. Ovi principi naglašavaju inspiraciju za bašte koje su projektovane u okviru ovog projekta uređenja priobalja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;