INFONET-468X60-BANNER

Organska izolacija: Vraćanje zelenim osnovama

22.11.2012. | Design Build Source

Iako može delovati kontra-intuitivno, evolucija sektora zelene gradnje zapravo podrazumeva vraćanje tradicionalnim, drevnim i jednostavnim praksama. U prvim fazama razvoja zelene gradnje, ogromni fokus je stavljen na obnovljivu energiju i mogućnostima koje je ona donosila zgradama koje su želele da imaju nivo korišćenja energije kroz održivu praksu. Ovo je takođe imalo trend rasta stvaranja neke vrste "zelene estetike", što je u to vreme značilo vidljive solarne panele ili vetroturbine.

Sada, međutim, sa novim saznanjima u industriji da je učinak zelene zgrade uvećen sa kombinovanjem zelenih elemenata na holistički način, jednostavno pričvršćivanje takvih zelenih tehnologija na objekte se više ne smatra vrhuncem zelenih praksi.

Arhitekte i inženjeri još više smanjuju emisije ugljen-dioksida svojih zgrada prateći pasivne solarne principe projektovanja i druga slična sredstva koja omogućavaju razvoj zgrada sa malo ili nimalo oslanjanja na određene energetske izvore.

Zelena izolacija se sada širi širom sveta, sa pejzažnim arhitekta iz svih krajeva sveta koji uživaju u novo-proširenom carstvu zelene gradnje. Zeleni krovovi postaju sve više i više normalna pojava na vrhovima modernih zgrada. Sada kada globalna industrija nastoji da razvije industriju u onu koja ima mnogo veće zelene standarde - sa net-zero ugljeničnim zgradama koje postaju zeleni reper u mnogim zemljama širom sveta - ova praksa sada ima šansu da napreduje.

U pogledu funkcija, zeleni krovovi su jedini potpuno organski i održivi živi izolacioni sistemi na svetu. Zelenilo štiti zgrade od dodatnog solarnog dobitka zaklanjajući ga i izolovajući ga, što usputno drastično smanjuje unutrašnje temperature leti i održavajući toplotu u zimskom periodu. Ovo često omogućava onima koji imaju zelene krovove da ne zavise od dodatne električne energije za grejanje i hlađenje, što dovodi do značajnih smanjenja troškova i emisija ugljenika.

Prema Agenciji za zaštitu životne sredine (Environmental Protection Agency) Sjedinjenih Američkih Država, dodavanje ovih zelenih površina takođe može da pomogne u smanjenju ukupnog efekta urbanog toplotnog ostrva, hlađenju vazduha i filtriranju brojnih zagađivača.

Estetski, zeleni krovovi su promenljivi i jedinstveni kao i bilo koji drugi projekat. Odluke o dizajnu i vrsti biljaka uključenih u zeleni krov se često u potpunosti prepuštaju pejzažnim arhitektama i, generalno govoreći, zgrade dobijaju estetski podsticaj u odnosu na svoj prvobitni oblik. Zeleni krovovi takođe nude dodatni zajednički prostor, neguju društvenu aktivnost i interakciju na radnom mestu, društvenim centrima, stambenim objektima i drugim ustanovama.

Zeleni krovovi nisu nov koncept, ali razumevanje i prihvatanje njihovog dramatičnog uticaja i koristi u industriji polako raste. Jasno je zašto je njihova popularnost u ekspanziji sa pokrivanjem tri načela holističkog održivog projektovanja u pogledu njihovih pozitivnih efekata na životnu sredinu, ekonomiju i društvo.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;