INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaha Hadid projektuje novi nacionalni stadion u Japanu

20.11.2012. | Architect Magazine

Čuvena britanska arhitektica Zaha Hadid je ponovo uspela da se probije u centar pažnje svetske arhitekture pošto je pobedila na međunarodnom konkursu za projektovanje novog nacionalnog stadiona u Japanu. Najavljeno je da će stadion biti otvoren u Tokiju 2018. godine, baš na vreme za Svetski ragbi kup 2019. godine, a i na vreme da služi kao centralno mesto za Letnje olimpijske igre 2020. godine, ako grad dobije čast organizovanja olimpijade. Budžet za izgradnju stadiona će biti neverovatnih 1,62 milijarde dolara.

Novi stadion će biti površine od oko 290.000 metara kvadratnih i ugostisti će 80.000 ljudi ispod silovitog pokretnog krova, koji je formiran od omotača providne tenzilne membrane koja se proteže preko konstruktivnih elemenata. Oko ivice stadiona nalaze se izložbeni prostori, za koji arhitekte imaju termin "naseljeni most" koji se kreće duž ose strukture sever-jug. Novi izdignuti javni trg služiće kao mesto za okupljanje ljudi. Pejzaž, koji se prostire ispod ovog uzvišenog muzejskog volumena, pomaže u definisanju partera i povezuje ga sa okolnom urbanom sredinom.

"Stadion će postati integralni element urbanog tkanja Tokija, direktno se angažovajući sa okolnim gradom povezivajući i rasparčavajući elegantnu formu dizajna", rekla je Dama Zaha Hadid u saopštenju za medije. "Jedinstvena struktura je ujedno lagana i kohezivna, definišući siluetu koja se integriše sa gradom. Perimetar stadiona će biti naseljeni most: kontinuirani izložbeni prostor koji stvara uzbudljive nove tokove za posetioce."

Žirijem je presedavao čuveni japanski arhitekta Tadao Ando, i pored njega u radu žiri su učestvovali britanski arhitekti Ričard Rodžers i Norman Foster. Žiri je izabrao Zahin projekat od 46 drugih konkursnih rešenja. Na konferenciji za novinare na kome je najavljen pobednik, arhitekta Ando je za pobednički projekat Zahe Hadid izjavio: "Dinamični i futuristički dizajn je oličenje poruke koju bi Japan voleo da prenese ostatku sveta."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;