Upoznajte drvo iz naših krajeva

19.11.2012. | Gradi Sam

Planirate li da preuredite vaš stan ili kuću? Možda biste želeli da uradite kuhinju od orahovine, ili biste da napravite orman od hrastovine? A možda menjate i podove? Za šta god da se odlučite, bez obzira da li pravili nameštaj sami ili kupovali gotove proizvode, morate poznavati koje vrste drveća rastu u našim krajevima i za šta su ona dobra.

Hrastovina

Hrast raste svuda po Evropi, u Americi, pa čak i u Japanu. Poznavaoci najviše cene slavonski hrast. Svojim svojstvima hrastovina nadmašuje sve domaće vrste drveta. U našim krajevima se najčešće nalazi hrast lužnjak i hrast kitnjak. Od hrastovine možemo napraviti najrazličitije predmete od građevinske stolarije do skupocenog nameštaja i rezbarije. Možemo je upotrebiti čak i pod vodom, gde pocrni i stvrdne se kao kamen.

Smrekovina

Smreka je najčešće drvo evropskih šuma i prema tome trebalo bi da bude i najpoznatija, međutim, često je zamenjuju sa jelom. Smreka ima viseće šišarke i stablo prekriveno granama, dok se stablo jele do vrha vidi. Vrh smreke je u obliku piramide, a vrh jele je zaobljen. Smrekovina je mekano drvo, bele do slamnatožute boje. Mnogo se upotrebljava kao građevinsko drvo, kao drvo za gradnju muzičkih instrumenata, ali i za rezbarenje. Majstori cene smrekovinu jer je pogodna za obradu, može se lako bajcovati i uprkos mekoći vrlo je otporna. Smrekovina je, osim toga, naše najjeftinije masivno drvo.

Bukovina

Bukva se zapravo zove crvena bukva. Bela bukva spada među brezovo rastinje i sa crvenom bukvom veže je samo ime. Bukovina se koristi za izradu predmeta za svakodnevnu upotrebu, vešalice za odela, dugmad, klozetske daske i gorivo za obične peći, a danas se od nje proizvode parketi.

Iako su fizička svojstva bukovine veoma dobra, a mogućnost primene široke, bukovina je još uvek srazmerno jeftina. Ipak osetljiva je na vlagu.

Orahovina

Uvek se misli na drvo pitomog oraha koje je, već prema mestu na kome raste, često veoma različito po kvalitetu i teksturi. Nemačka i francuska orahovina većinom je sivkasto - smeđa, orahovina iz prekomorskih zemalja sadrži i ljubičastu nijansu, a ostatak su crvenosmeđe varijante. Orahovina već vekovima spada među najvažnije vrste drveta za izradu nameštaja, ne samo zbog izgleda, nego i čvrstoće i guste strukture, no pre svega zato što je drvo posle sušenja prektično uopšte više ne radi.

Arišovina

Ariš je drvo tvrde srži, veoma lepo i raste u našim šumama. Arišovina nije preterano skupa. Što je srž tamnija, drvo je bolje. Kada se već govori o srži, treba napomenuti da je ona zapravo mrtva, a ipak nosi stablo. Srž stabla je naročito vredan zbog svoje čvrstoće. U prirodi po mnoštvu malih šišarki možemo brzo prepoznati ariš, godovi su široki i do 2cm. Arišovina je praktično vodonepropustljiva i zato se prvenstveno upotrebljava kao drvo za vodogradnju, a zbog strukture omiljena je u proizvodnji nameštaja.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOMIS ENTERIJERI
DOMIS ENTERIJERI
SREMSKA MITROVICA-LAĆARAK
www.domisenterijeri.com

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

DECOR FOIL
DECOR FOIL
BEOGRAD

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

DRIM
DRIM
POŽEGA
www.drim.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...