PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Pasivne solarne strategije za vaš dom

15.11.2012. | Buildipedia

Iskoristite pasivno solarno grejanje kako biste zagrejali svoj dom. To je isplativo i lakše nego što mislite. Korišćenje solarne tehnologije je sve više pristupačnije zbog unapređenja tehnologije i novih modela finansiranja za stambene i komercijalne instalacije solarnih panela. Međutim, premalo pažnje se posvećuje jednom od najefektivnijih načina iskorišćavanja sunca - pasivnom solarnom grejanju.

Razmislite o vašem automobilu na sunčanom danu: Zatvaranje prozora zarobljava toplotu i zagreva unutrašnjost automobila, dok otvaranje prozora omogućava toploti da pobegne, pritom hladeći automobil. To je pasivno grejanje i hlađenje u kratkim crtama. I pritom se ne uopšte ne koristi energija (zero energy pristup).

Sa rastućim energetskim troškovima i efektima globalnog zagrevanja već prisutnim, moramo da razmislimo načine na koje grejemo i hladimo naše domove i moramo prići ovim zadacima sa maksimalnom efikasnošću na umu. Zašto bacati električnu energiju ili sagorevati fosilna goriva, ako direktna sunčeva svetlost može da podigne temperaturu prostorije ili kuće na nekoliko sati besplatno?

Na sunčanoj strani ulice

Čak i ako kuće u tipičnim podelama sve izgledaju iste, možete biti sigurni da njihovi računi za struju nisu. Pod pretpostavkom da je sve ostalo jednako, kuće sa nekoliko velikih prozora izloženih suncu će imati koristi od pasivnog solarnog dobitka na nekoliko sati svakog dana.

Ako sunce sija direktno na ognjište od kamena ili opeke, pod od keramičkih pločica, ili čak i na bokale vode, vi skladištite toplotu za kasniju upotrebu na taj način. Ova skladištena toplota se polako ispušta, grejući vazduh čak i nakon zalaska sunca. Sporookrećući plafonski ventilatori i otvorena unutrašnja vrata mogu da pomognu u distribuciji toplote po celoj kući.

Ovo su rudimentarni principi koji stoji iza efikasnog pasivnog solarnog dizajna: iskorišćavanje lokalne klime za grejanje i hlađenje zgrada sa manje zavisnosti od mehaničkih sistema. Svaki region ima specifične klimatske varijable koje treba uzeti u obzir bez obzira da li gradite ili kupujete kuću, tako da bi trebalo da potražite savet stručnjaka kako biste naučili koji faktori doprinose ukupnoj efikanosti jedne pasivne solarne kuće.

Ključni elementi dizajna

Pasivni solarni dizajn uključuje elemente kako unutar kuće, tako i one na okolnoj sredini. Kada se pravilno upravlja sa ovim elementima pasivnog solarnog dizajna oni će pomoći u grejanju i hlađenju vašeg doma iz sezone u sezonu.

Orijentacija: Vaš dom treba da bude orijentisan tako da većina ili najveći prozori budu okrenuti ka jugu u severnoj hemisferi (severno u južnoj hemisferi).

Izolacija/vazdušno zaptivanje: Izolacija treba da ispunjava ili prevaziđe preporučene nivoe za vaš klimatski region kako bi se pomoglo održavanje hladnog ili toplog unutrašnjeg vazduha.

Apsorpcija/reflekcija: Razmislite o završnim materijalima i obradama koji će apsorbovati ili reflektovati toplotu po želji.

Termalna masa: Određeni građevinski materijali mogu da smanje temperaturne oscilacije apsorbcijom toplote i laganim oslobađanjem iste nazad u kuću: beton, cigla, kao i voda su dobri materijali termalne mase.

Distribucija: Ventilatori u kući distribuiraju topli i hladni vazduh po potrebi i dobro promišljene lokacije prozora omogućavaju unakrsnu promaju koja pomaže u hlađenju obejkta.

Kontrola: Možete planirati za sezonske varijacije uključivanje promenljivih elemenata kao što su prozorski zastori, listopadno drvećem i zaštita od vetra u vašem pasivnom solarnom dizajnu. Krovni prestupi treba da omoguće sunčevu svetlost onda kada je putanja sunca niža zimi, ali i da pomognu u zaklanjanju prozora leti, kada je sunce više na nebu. Dobro postavljeni četinari takođe mogu da obezbede hladovinu u letnjim danima a da ne blokiraju sunčevu svetlost zimi.

Upravljanje pasivnim grejanjem i hlađenjem

Upravljanje pasivnim sistemima je zaista prilično jednostavan i intuitivan proces. Zimi pustite sunce da greje kuću u toku dana, i čuvajte da ta toplota ne pobegne noću. Leti radite upravo suprotno - želite da izbegnete sunčevu toplotu tokom dana i da dopustite da hladniji vazduh uđe noću.

Održavanje toplote zimi podrazumeva:

  • otvaranje zavesa (zastora, žaluzina) na južnim prozorima kako biste omogućili direktnu sunčevu svetlost tokom dana;
  • držanje zatvorenim žaluzine (zastore, zavese) na prozorima koji su izloženi vetru kako biste smanjili infiltraciju hladnog vazduha;
  • dobro zaptivanje prozora i vrata kako ne bi bilo curenja toplog vazduha kroz neželjene otvore.

Održavanje hladnoće leti podrazumeva: 

  • zatvaranje svih prozora odmah čim svane;
  • zatvaranje žaluzina (zavesa, zastora) na prozorima kako biste izbegli direktnu sunčevu svetlost u toku dana;
  • otvaranje prozora onda kada je spoljna temperatura niža od unutrašnje;
  • korišćenje promaje ili ventilatora kako biste doveli hladniji spoljašnji vazduh u kuću noću.

Grejanje uz pomoć limenki

Možete naći dosta različitih rešenja za pasivne solarne grejne jedinice - ono što nas intriogira najviše jeste upotreba aluminijumskih limenki za napitke koje prikupljaju sunčevu toplotu i odvode zagrejani vazduh u vaš dom uz pomoć malog ventilatora. Originalni koncept za grejanje upotrebom ovih limenki je zamisao momka iz Njufaundlenda u Kanadi. Njegov dizajn se proizvodi i prodaje komercijalno pod imenom CanSolAir. On je dobro projektovan i koristi materijale sa najefikasnijim toplotnim performansama.

Možete pronaći dosta različitih članaka za samostalnu izgradnju grejnog tela od limenki na internetu, od kojih su neki dobro osmišljeni i obuhvataju dobre građevinske savete.

Buduće planiranje

Još jedan aspekt pasivnog solarnog doma koji treba imati na umu jeste potencijal da dodate aktivne fotonaponske solarne panele u budućnosti. Krov sa južnom ekspozicijom, nagnut u odnosu na vaš klimatski region je obično pogodan za ugradnju solanrih panela.

Postoji smisla u korišćenju prirodnih sila za grejanje i hlađenje naših domova, što nadalje smanjuje našu zavisnost od električne energije i fosilnih goriva. Čak i ako ne možete da postignite sve uslove za optimalno pasivno grejanje i hlađenje, svaki napor - bez obzira koliko mala korist može biti - je ipak korak u pravom smeru.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;