INFONET-468X60-BANNER

Neboder u obliku krsta predložen za Liverpul

30.10.2012. | Gizmag

Usvajanjem oblika krsta za svoj dizajn, predlog arhitekte Morisa Šapera (Maurice Shapero) za novi neboder u Liverpulu, Velika Britanija, će sigurno izazvati neke polemike. Daleko od toga da je oblik verska izjava, međutim, arhitekta tvrdi da je forma nastala iz "racionalne neminovnosti".

"Očigledno pitanje... ovo je simbol koji podseća na jednu od ultimativnih mesta ljudske duhovnosti", napisao je arhitekta Šapero. "Da li bi trebao da se ograničim od korišćenja tog simbola, kada je došao iz moje istrage, mašte, zaključka? Podjednako očigledan je moj odgovor. Za mene, hijararhija i vlasništvo je iluzorno, kao i bilo šta drugo na ovom svetu."

U stvari, Šapero opisuje da unakrsna forma ima svoju omiljenu "geometriju". U ovom slučaju formiranje konzolnog restorana u objektu koji bi inače bio stambeni blok.

Predlog arhitekte Morisa za Neboder kralja Edvarda je zapravo poslednji u nizu ideja koje su predložene za izgradnju nebodera, verovatno u Liverpulu, sa tim imenom. Zanimljivo je da su prethodni predlozi za neboder, koji je nazvan po starom pabu koji je postojao na lokaciji, bili inspirisani tornjevima gradskih katedrala.

Sredstva za toranj tek treba da budu obezbeđena, i tek tada će se izabrati odgovarajući projekat koji će biti izgrađen.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;