INFONET-468X60-BANNER

Kvantnim računarima do novih materijala

26.10.2012. | Architect Magazine

Pošto arhitekte dizajniraju svoje sopstvene materijale, kvantno računarstvo im može pomoći u obradi velike količine informacija. Arhitektura se obično ostvaruje (gradi) izborom postojećih materijala za upotrebu u građenju. Kako nauka o materijalima postaje sve sofisticiranija, arhitekte će imati povećane mogućnosti da stvaraju arhitekturu od materijala koji sami žele. Da bi ostvarili ovaj cilj, sposobnost obrade velike količine informacija je najvažnija.

Istraživanje sporvedeno na Univerzitetu Novog Južnog Velsa sugeriše da možemo biti bliži tom cilju. Tim naučnika vođeni fizičarom Endrjuom Dzurakom (Andrew Dzurak) tvrdi da je napravio poslednji proboj u kvantnom računarstvu sa razvojem silikonskog čipa na bazi jednog elektrona. Dzurak i drugi stručnjaci u njegovom polju pokušavaju da stvore kompjutere zasnovane na "kubitsima" (kvantnim bitovima / qubits; quantum bits) koji mogu da obrade signale na mnogo sofisticiraniji način nego relativno nnezgodni binarni prekidači koji se koriste u današnjim kompjuterima. Sa svojim naprednim mogućnostima, kvantni računari obećavaju rešavanje prethodno teških problema kao što je projektovanje materijala.

"Mi smo navikli da dizajniramo automobile i avione sa kompjuterima", kaže Dzurak, koji upravlja sa postrojenjem Australian National Fabrication Facility. "Zamislite da možete da pravite vaš molekul ili vaš materijal na kompjuteru i zatim da u potpunosti simulirate njegovo ponašanje."

Ovaj razvoj nije samo interesantan sa stanovništva mogućnosti vršenja neviđene kontrole nad svojstvima materijala; on takođe postavlja zanimljiva pitanja o vezi između materijala i informacija. Na kvantnom nivou, gde se informacije mobilišu na atomskom nivou kako bi se usmerio raspored atomskim gradivnih blokova, kruta granica između materije i podataka slabi.

Kao što je autor Vilijam Dankan (William Duncan) nagovestio u svojoj knjizi "Proizvodnja 2000" (Manifacturing 2000, iz 1994. godine): "Najvažniji materijal koji će se koristiti od strane proizvođača u budućnosti biće podatak. ...U nekom trenutku mnogo godina kasnije, sirovi materijali će biti hemijske "smeše" i sirovi materijali koji mogu biti sastavljeni, rastavljeni ili čak i restruktuirani u procesu replikacije."

Kada ova spekulativna budućnost dođe, zamislite na šta će arhitektonske specifikacije ličiti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;