PRIJAVA-468X60-BANNER

Savamala naredne godine u novom ruhu

25.09.2012. | 24 sata

U okviru programa "Gete instituta" „Urbani inkubator Savamala: Preporod gradske četvrti” sledeće godine će se realizovati sedam projekata koji će imati za cilj revitalizaciju ovog kvarta. Prvo će biti preuređena „Španska kuća” u Ulici braće Krsmanović 2, koja će postati paviljon za okupljanje.

Svi projekti će biti sprovedeni od marta do novembra 2013. godine, a juče su u Gete institutu predstavljena tri. Među njima su „Mikrofabrike”, koji je radila ekipa umetnika iz Berlina, zatim „Slušaj Savamala”, koji su zajedničkim snagama osmislile naša Lara Stanić i Valerijan Mali iz Ciriha, i, naravno, revitalizacija „Španske kuće”. Ideja jeste da ovaj ruinirani objekat bez krova postane paviljon za okupljanje svih učesnika.

- Postavićemo kontejner, tj. paviljon u kome će se održavati programi Instituta i koji će biti centralno mesto komunikacije. Taj kontejner biće samo jedan od projekata stranih i domaćih artista i građana čiji je cilj da se trgovima, dvorištima i zgradama, kao i Savamali u celini, udahne novi život. Neće se rušiti ostaci „Španske kuće” već će oni biti očuvani, a ubaciće se i novi sadržaji - kaže Milena Berić iz „Gete instituta”.              

Mladi umetnici slali su ideje na međunarodni konkurs koji je raspisao "Gete institut", a autori sedam najboljih projekata će biti u Beogradu do 26. septembra kako bi bolje osmotrili teren. Plan je da projekat traje više godina, a pobednici će 2013. realizovati svoje ideje.

- Projekat „Mikrofabrike” će imati zadatak da, u zavisnosti od potreba Savamale i njenog stanovništva, u ovu četvrt ubace male produkcione firme, poput, recimo, fabrike nameštaja. S druge strane, program „Slušaj Savamala” je osmišljen tako da se snimaju i arhiviraju svi glasovi i gužva u javnim prostorima, sa namerom da se povrati stari zvuk ovog kvarta - kaže Berićeva.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;