INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Do kraja septembra biće završena rekonstrukcija hotela "Kragujevac"

10.09.2012. | E-kapija

Temeljna rekonstrukcija hotela "Kragujevac", koja je počela još prošlog aprila, do kraja septembra trebalo bi da bude završena.

Hotel u centru šumadijske prestonice dobio je deveti sprat na kome je smešten restoran, čije otvaranje Kragujevčani i njihovi gosti nestrpljivo očekuju. Osim toga, dozidana je i kongresna sala, koja je već u upotrebi. Kada svi poslovi budu okončani, ukupna ulaganja u rekonstrukciju hotela, koji posluje u sastavu "Nove Sicilijane", dostići će vrednost od 2,5 miliona evra.

- Kogresna sala za 600 osoba, koja može biti višenamenska, već se koristi. Ona poseduje vrhunsku audio i video opremu. Ostalo je da se dovrši deveti sprat, odnosno restoran-vidikovac na krovu. Prema našim očekivanjima, rekonstrukcija hotela će biti završena do kraja meseca, a svečano otvaranje ćemo ogranizovati u oktobru ili početkom novembra – kaže direktor hotela Milosav Pantović.

U "Kragujevcu" je promenjena spoljašnja i unutrašnja stolarija, izolacija, i urađena je fasada od granitne keramike. Rekonstruisan je i proširen ulazni hol i recepcija.

Do restorana-vidikovca, na krovu hotela stizaće se panoramskim liftom, koji je već završen. Sam restoran imaće kapacitet oko 80 mesta, a u njegovom sastavu biće i prohodna terasa, sa još dodatnih dvadeset.

Radovi na obnovi hotela počeli su još u aprilu prošle godine, a tada je planirano da će biti gotovi do kraja 2011. U međuvremenu se ispostavilo da su obimniji nego što se na početku činilo, pa zbog toga duže i traju. Ipak, u "Novoj Sicilijani" uspeli su da posao uspešno privredu kraju, te se spremaju za svečano otvaranje. U ovom trenutku, preostalo je da se završi i nekoliko podrumskih prostorija, koje su namenjene osoblju.

Projekat rekonstrukcije uradila je arhitekta Snežena Marjanović iz čačanskog "Studio ambiente". Glavni izvođač radova bio je "Exing B&P" i još jedna kompanija iz Beograda, a na manjim poslovima angažovana su i kragujevačka preduzeća.

Milosav Pantović kaže da očekuje da će hotel, kada rekonstrukcija bude dovršena, imati sve više gostiju. Razlog za to je, prema njegovim rečima, činjenica da su u pitanju sadržaji koje grad na Lepenici do sada nije imao.

- Napravili smo upravo ono što je našem gradu nedostajalo, a to je kongresna sala, jer će se ovde u budućnosti sigurno sve više razvijati kongresni turizam. Mi imamo i dve manje sale kapaciteta oko 100 mesta, iznad recepcije. Osim toga, u Kragujevcu do sada nije postojao ni restoran-vidikovac kakav će naš hotel ponuditi.

Pantović kaže da je u budućnosti u planu i povećanje samih smeštajnih kapaciteta hotela. Namera im je da na pomoćnom objektu u sklopu hotela grade drugi sprat, gde bi bili luksuzni apartmani, za šta, kako kaže, imaju dozvolu. Pomoćni objekat bi, potom, bio i povezan sa glavnim.

Ranije je najavljivano da će hotel "Kragujevac" dobiti i fitnes i velnes centar, ali to zasad ipak neće biti urađeno, već će najverovatnije sačekati sledeću godinu.

- Za sada nam je važno da završimo posao koji smo započeli i da restoran proradi, kao i da počnemo sa vraćanjem kredita koje smo dobili za potrebe rekonstrukcije.

Iako se najčešće misli da mesta sa razvijenom industrijom nisu baš atraktivne turističke destinacije, Kragujevac je na ovom polju "oživeo", i to upravo zahvaljujući "Fiat"-u. Poslovni turizam postao je važan segment privrede tog grada, a broj gostiju stalno raste. Prema podacima gradske turističke organizacije, broj noćenja je 2011. bio 36% veći nego 2010.

U gradu u srcu Šumadije već 40 godina nije sagrađen ni jedan novi hotel. "Holiday Inn", koji je još pre nekoliko godina najavljivan kod jezera Bubanj, ostao je samo u priči. Na istom mestu, kroz novi urbanistički plan, opredeljena je lokacija za hotel visoke kategorije. Pominje se da bi investitor mogla biti jedna austrijska firma, ali i dalje ništa nije izvesno. Izgleda da će se, dok se ne pojave novi ozbiljni ulagači, u Kragujevcu ipak držati starih uzdanica.

Istina je, doduše, da je zbog dogradnje "Kragujevca" žrtvovan jedan deo hotelske bašte, koja je bila kultno mesto. To je jedna od zamerki koja se može čuti među meštanima. Ovaj nedostatak je delimično kompenzovan efektom koji stvara staklena fasada kongresne sale, koja čini da bašta deluje prostranije nego što jeste.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;