"Rehabilitovan" stari zatvor u Španiji

13.08.2012. | Gizmag

Prikladan je opis arhitekata iz biroa EXIT Architects rekonstrukcije Palencia Civic Center kao rehabilitacije s obzirom da je zgrada iz 19. veka prvobitno bila zatvor. Nekako, renoviranje je pramala reč za takvu radikalnu promenu funkcije, podrazumevajući poneki namaz farbe ovde i prečišćenu fasadu i ogradu tamo. Ne, biro EXIT je bukvalno skinuo krov sa ovog mesta.

Zatvor je izgrađen u neo-mudejar stilu koji je nastao u Španiji u to vreme (grad Palensija je na severo-zapadu zemlje). Šta to znači? Jednom rečju: cigla. U dve reči: dekorativna cigla. Kao i Mudejar objekti koji su bili pod uticajem mavarske arhitekture koje su izgrađene vekovima ranije i na kojima se novi stil ugledao, neo-mudejar objekte odlikuju zidovi od opeke i krovni crepovi, koji su često organizovni u bogatim obrascima, i ukrašeni sa dekoracijom od drveta i metala. Ako ste bili u Madridu, ovo je stil koji vam sigurno deluje poznato.

Ali Palencia Civic Center nije više u stilu neo-mudejar. Fasada od opeke i konstrukcija je ostala, naravno, ali u zgradi su nikle metalne geometrijske forme koje se hladno izdvajaju od toplih materijala opeke i daju zgradi potpuno novi oblik.

Paneli od cinka su opremljeni sa prozirnim "prozorima", tako da je nekadašnji tmuran enterijer sada preplavljen svetlošću. Noću ovi paneli isijavaju svetlost od unutrašnjeg osvetljenja. Naravno, ovo neće pomoći smanjenju svetlostnog zagađenja grada Palensije, ali efekat je veoma upečatljiv: kiborg arhitektura; post neo-mudejar stil.

Proces je uključivao uklanjanje u potpunosti starih krovnih crepova, koji su, zbog ruiniranog stanja u kom su bili, svakako morali biti u potpunosti zamenjeni. Nema sumnje da postoje tradicionalisti koji preferiraju zadržavanje stvari kakve jesu. Bez rasprave.

Četiri krila i centralni hol starog zatvora su spojeni pomoću novih paviljona od iste konstrukcije od cinka i transparentnih elemenata. Prerađena unutrašnjost sada sadrži auditorijum, učionice i sobe za aktivnosti za velike skupove. Stare zatvorske ćelije su pretvorene u biblioteku. Ovo krilo poseduje osmougaonu lanternu u svom krovu, koji je sagrađena na vrhu postojećeg tornja.

Unutrašnji prostor je čist, beo i utilitaristički. Još uvek postoji onaj kazneni osećaj u prostoru, sudeći prema fotografiji (koja je prvoklasna, uzgred) i to možda nije potpuno nepoželjna veza sa prošlošću.

Raspravljano je da jednostavni i jednolični (čak i obični) enterijeri mogu (ako je to prava vrsta običnosti) podstići kreativnost. Pošto je to slučaj, i iako je daleko od jednoličnog (unutrašnjost, makar kada je fotografisana, je prosto pozitivno sjajila), generalno spartanski utisak bi trebao da bude više nego na visini zadatka.

Rekonstrukcija je završena novim staklenim perimetrom koji se nalazi u ravni sa složenim fasadama. Arhitekte iz biroa EXIT Architects ga opisuju kao "filter" između grada i gradskog centra. On svakako doprinosi iluziji da je objekat nekako proizvod geometrijske greške u kontinuumu prostora i vremena.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...