INFONET-468X60-BANNER

Stokholmski metro sistem - najveći svetski podzemni Muzej umetnosti

03.08.2012. | Inhabitat

U većini američkih gradova, vožnja u metrou nije naročito luksuzno iskustvo. Slabo se ulaže u većini zemalja brzih tranzitnih sistema, a većina stanica su utilitarne strukture koje su napravljene bez mnogo estetskog razmatranja. Situacija u Švedskoj ne može biti drugačija. Metro stanica u Stokholmu je uzdignuta do istinske umetnosti muzeja sa zapanjujućim muralima i razigranim umetničkim instalacijama koje krase unutrašnjost metroa - poput zidova i plafona.

Stokholm metro sistem se često opisuje kao najveći umetnički muzej na svetu - po ceni jedne metro karte, možete uživati u impresivnim radovima. Metro obuhvata više od 110 kilometara, a 90 od 100 mesta u sistemu su ukrašeni muralima svetske klase i skulpturama od 150 različitih umetnika.

T-Centralen stanica - centralna metro stanica u gradu - projektovana od strane Per-Olof Ultvet-a 1975. je možda najlegendarnija od svih i ima ogromne plavo-bele slike na plafonima nalik pećini. Sa svojim svetlim crvenim zidovima i plafonima, Solna Centrum stanica izgleda zagrobno. Kungstradgarden metro stanica je projektovana da izgleda kao arheološka iskopina, i ima ostatke stare Stokholmske Makalos palate. Ostermalmstorg stanica je zamišljena po idejama Siri Derkert koja se fokusira na teme koje uključuju životnu sredinu i ženska prava.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;