Stokholmski metro sistem - najveći svetski podzemni Muzej umetnosti

03.08.2012. | Inhabitat

U većini američkih gradova, vožnja u metrou nije naročito luksuzno iskustvo. Slabo se ulaže u većini zemalja brzih tranzitnih sistema, a većina stanica su utilitarne strukture koje su napravljene bez mnogo estetskog razmatranja. Situacija u Švedskoj ne može biti drugačija. Metro stanica u Stokholmu je uzdignuta do istinske umetnosti muzeja sa zapanjujućim muralima i razigranim umetničkim instalacijama koje krase unutrašnjost metroa - poput zidova i plafona.

Stokholm metro sistem se često opisuje kao najveći umetnički muzej na svetu - po ceni jedne metro karte, možete uživati u impresivnim radovima. Metro obuhvata više od 110 kilometara, a 90 od 100 mesta u sistemu su ukrašeni muralima svetske klase i skulpturama od 150 različitih umetnika.

T-Centralen stanica - centralna metro stanica u gradu - projektovana od strane Per-Olof Ultvet-a 1975. je možda najlegendarnija od svih i ima ogromne plavo-bele slike na plafonima nalik pećini. Sa svojim svetlim crvenim zidovima i plafonima, Solna Centrum stanica izgleda zagrobno. Kungstradgarden metro stanica je projektovana da izgleda kao arheološka iskopina, i ima ostatke stare Stokholmske Makalos palate. Ostermalmstorg stanica je zamišljena po idejama Siri Derkert koja se fokusira na teme koje uključuju životnu sredinu i ženska prava.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...