INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

V on Shenton - projekat firme UN Studio

02.08.2012. | dezeen

Ben van Berkel / UNStudio su projektovali novu zgradu UIC, 'V on Shenton', u srcu Centralnog poslovnog okruga u Singapuru. Bivša UIC građevina dominira u gradskoj oblasti, kao najviša zgrada Singapura još od njegovog završetka 1973. i deo je važne zbirke kule u srcu Centralnog poslovnog okruga u Singapuru. Danas, površina prolazi kroz podmlađivanje i transformaciju i 'V on Shenton', nova zgrada, sastavljena od kancelarija i stambenog prostora, predstavlja jedinstvenu situaciju u ovom delu grada.

Kula bliznakinja 'V on Shenton' se sastoji od 23 sprata poslovne zgrade i 53 sprata stambene kule, sa dvostrukim programiranjem zgrade obeležene kroz njegova okupljanja.

Baš kao što su kancelarijska i stambena kule iste forme, tako njihove fasade potiču iz iste porodice modela. Osnovni oblik šestougla se koristi za kreiranje obrazaca koji povećavaju performanse na fasadama uglova i senčenjem uređaja koji odgovaraju na klimatske uslove u Singapuru. Zajedno sa sistemskim varijacijama materijala, ovi paneli dodaju geometrijsku teksturu i koheziju u zgradu, dok odražavaju svetlosne nijanse. Tekstura i obim fasade su važni za održavanje komfora onih koji žive i rade u stambenim i poslovnim zgradama. Visoki performansi stakla su od velikog značaja za razvoj održive i podnošljive fasade. 

Obrazac fasade sastoji se od četiri do pet različitih tekstura, svaka je različita u zavisnosti od programa. Ponekad staklo na fasadi stvara teksturu preko reljefne snage i obojene strane osvetljenja. Svaka kula je uokvirena "čamfers" - om koji objedinjuje sastav stambenog tornja, kancelarijskog toranj i Plinta. Danju se oluk pojavljuje u suprotnosti sa teksturom površine kule. Noću oluk svetli kao stalni objekat linije koju okružuje.

Ben van Berkel je izjavio: "'V on Shenton' će imati neverovatno prisustvo unutar cele organizacije grada i u tom smislu je javni projekat. Ali, mi to vidimo i kao skulpturni objekat, gde kontinuirano linija Čamfer naglašava formu i gde različite teksture nisu isključivo u vezi sa programom."

Kancelarijski lobi je podeljen na recepciju i veliki kafe koji se proteže duž koridora prikazan da stvori živu atmosferu na javnim mestima. Lobiji i vrt su sastavni deo 'V on Shenton' i obezbeđuju pogled sa visine ka gradu Singapuru. Većina su dovoljno raznolika i tri vrta pokrivaju ceo 8. sprat. Stanovnici su u stanju da u potpunosti iskoriste pogodnosti, bilo da je koriste za privatnost ili za zabavljanje gostiju. Uporedo sa fasadama, vrtovi su sastavni deo održivog razvoja stila "V on Shenton". Ove bujne zelene površine pružaju utočište od grada i sa klimom i vegetacijom obezbeđuju prirodno svežiji i čistiji vazduh.

Dva lobija u srcu stambenog tornja, stanovnicima daju još veću privatnost u kombinaciji sa pogledom na grad ili okean. Stanovnici Penthaus nivoa će imati ekskluzivan pristup otvorenim krovnim terasama.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;